Geding tegen EZ over vast werk bij bezorgers

De postbedrijven Sandd en Selekt Mail verzetten zich tegen de verplichting om per 1 april 2010 minstens 10 procent van hun bezorgers in vaste dienst te nemen. Vanmorgen diende voor de rechtbank in Den Haag een kort geding van de bedrijven tegen het ministerie van Economische Zaken.

Het ministerie wil dat uiterlijk eind 2012 bij beide bedrijven 80 procent van de postbezorgers beschikt over een vaste arbeidsovereenkomst, op basis van het minimumloon. Dit om een toename van kleine baantjes, waarin mensen weinig rechten hebben en amper sociale voorzieningen opbouwen, te voorkomen.

Volgens Sandd en Selekt Mail is het onmogelijk om aan die eisen te voldoen vanwege de grote concurrentie op de geliberaliseerde postmarkt. Beide ondernemingen betalen hun 13.000 – voornamelijk parttime werkende – postbezorgers nu op basis van stukloon.

De postbedrijven noemen de maatregel van Economische Zaken veel te rigide en het tempo van invoering te hoog. Zij willen een flexibel percentage vaste contracten afspreken, zodat rekening kan worden gehouden met de bedrijfsresultaten. Het kort geding van vanochtend moet ertoe leiden dat de eis van Economische Zaken geschrapt of opgeschort wordt.

Het is al lange tijd onrustig op de postmarkt. Niet alleen doordat de markt op last van de Europese Unie steeds verder wordt geliberaliseerd, maar ook door de concurrentie van e-mail en sociale netwerken op internet, waardoor er steeds minder ‘papieren’ post wordt verstuurd.

Bedrijven als Sandd en Selekt nemen een belangrijk deel van de markt van TNT Post over. Dit bedrijf zag de afgelopen maanden grote klanten als de Belastingdienst en de tv-gidsen overstappen naar de – goedkopere – concurrenten. Om te overleven wil TNT de komende jaren 11.000 van de 23.000 arbeidsplaatsen schrappen. Eerdere pogingen van TNT om het personeel minder salaris te betalen in ruil voor baanbehoud liepen op niets uit.

TNT is sinds vorige week weer in onderhandeling met de vakbonden over een nieuwe CAO. Ook wordt gepraat over regelingen die ervoor moeten zorgen dat de voorgenomen reorganisatie zo min mogelijk gedwongen ontslagen met zich meebrengt.

Volgens de vakbonden verlopen de onderhandelingen met TNT Post „verrassend vlot en constructief” en kan er half januari een voorstel op tafel liggen. Van stakende postbodes in de periode voor de Kerstdagen, waar de vakbonden onlangs mee dreigden, is geen sprake meer.