Fingerfood

Het is borrelseizoen en daarom gaat het hier en op het kookblog over fingerfood. Kleine gerechtjes die je in één keer in je mond kunt steken. En, hoewel de naam anders doet vermoeden, liefst van het soort waar je geen vieze vingers van krijgt.

Een vriendin vertelde me laatst dat ze was uitgenodigd voor een kerstfeestje, met het verzoek om zelf iets te eten mee te nemen. Dat moesten dus extra handige hapjes worden, want niet alleen van eenhapsformaat en viezevingersvrij, maar ook nog in het geheel thuis voor te bereiden en makkelijk te vervoeren. Ze dacht erover om zoete custardtaartjes te maken, en geitenkaastaartjes met cranberry’s. Van dat laatste idee kreeg ik zoveel trek, dat ik er zelf maar meteen mee aan de slag ben gegaan.

Je hebt voor deze kabouterquiches een mini-muffinvorm nodig, te koop bij goedgesorteerde kookwinkels. De mijne is flexibel, gemaakt van siliconen, en er zitten 15 holletjes in. Ik maakte 2 x 12 quiches, met 6 plakjes bladerdeeg die ik elk in vieren sneed. Wie niet zo’n mini-muffinvorm heeft, kan ook een gewone muffinvorm gebruiken. Reken er dan wel op dat je voor de vulling minstens een dubbele hoeveelheid ingrediënten nodig hebt, wel vier keer zoveel bladerdeeg, en een iets langere baktijd nodig hebt. Oh ja, en in één keer weg happen is er in dat geval natuurlijk niet bij.

Voor 24 mini-quiches:

2 dunne preien, of 1 dikke

2 eetlepels olijfolie

1 theelepel gedroogde tijm

6 plakjes bladerdeeg, ontdooid

100 gram cranberry’s

2 eetlepels vloeibare honing

100-125 gram zachte geitenkaas

2 eieren

100 ml slagroom

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de prei schoon en snijd in flinterdunne ringetjes. Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin, op laag vuur, de prei met de tijm en een snuf zout. Snijd intussen de plakjes bladerdeeg in vieren en bekleed er de holletjes van de muffinvormen mee. De hoekjes mogen er gewoon uit blijven steken. Voeg de cranberry’s en honing toe aan de gefruite prei. Zet het vuur iets hoger en bak ze even omscheppend mee, tot ze net beginnen te knappen.

Verdeel het mengsel over de deegbakjes. (Maak ze niet te vol; in elk bakje passen hooguit 3 cranberry’s.) Verbrokkel de geitenkaas erboven. Klop in een beker de eieren los met de slagroom en schenk dit mengsel over de quiches. Maal er wat peper over. Schuif de muffinvorm op een rooster in het midden van de oven.

Bak de quiches in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze 10 minuten rusten voor je ze uit de vorm haalt. Je kunt de quiches nu eventueel laten afkoelen, en zelfs invriezen. Voor het serveren kun je ze weer even opwarmen. Maar koud zijn ze ook lekker.

Janneke Vreugdenhil

Deel jouw beste borrelhappen op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv kookt Janneke een kerstdiner met chefkok Marco Westmaas.

    • Janneke Vreugdenhil