Feyenoord in kwartfinale, AZ nog in neerwaartse spiraal

Feyenoord 1 AZ 0

Ruststand 1-0. 41. Wijnaldum 1-0. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 35.000.

AZ heeft een bewogen eerste seizoenshelft afgesloten met opnieuw een roemloze aftocht. De landskampioen zal zijn titel in de eredivisie niet prolongeren, werd uitgeschakeld in de Champions League en verloor gisteravond in het KNVB-bekertoernooi van Feyenoord. En daar, zo zei trainer Dick Advocaat na afloop, was zijn spelersgroep „goed ziek” van.

De voetballers die begin dit jaar onder trainer Louis van Gaal met aantrekkelijk counterspel tegenstanders onder de voet liepen, ogen murw na het faillissement van hoofdsponsor DSB Bank, het vertrek van clubeigenaar Dirk Scheringa en het ontslag van trainer Ronald Koeman. Advocaat, de bondscoach van België die het seizoen bij AZ afmaakt, zal hopen dat wat dagen vrijaf en mogelijk een kort trainingskamp helend zullen werken.

Tegen Feyenoord gaf de trainer alvast een voorproefje van het type spel waarmee hij na de winterstop een startbewijs voor een van de Europese clubtoernooien wil veiligstellen. De uit Den Haag afkomstige coach wil vooral werklust zien, bij AZ en ook bij het Belgische elftal. Weg waren de creativiteit in de aanval, het geduld in de opbouw en het gemak waarmee de verdediging vorig seizoen overeind bleef.

Zo kwam Mounir El Hamdaoui, vorig seizoen nog de fijnzinnige topscorer van de eredivisie, in de eerste helft slechts tot twee matte afstandsschoten. Kew Jaliens, ooit international, had grote moeite met de bewaking van de beweeglijke Sekou Cissé, toch niet de beste buitenspeler in de eredivisie.

Feyenoord, dat overwintert in Turkije, speelde juist een van zijn betere wedstrijden van dit seizoen en was voor rust vooral op het middenveld beter dan AZ. De ploeg van trainer Mario Been kreeg via Georginio Wijnaldum, Jon Dahl Tomasson en Ron Vlaar mogelijkheden op een doelpunt. Dat viel vlak voor de pauze, toen AZ-verdediger Héctor Moreno ongelukkig weggleed bij een poging de bal weg te werken. Cissé schoot, doelman Sergio Romero kon de bal weer eens niet onder controle krijgen en Wijnaldum scoorde.

In de tweede helft slaagde AZ er wel in te domineren tegen Feyenoord. De ploeg uit Alkmaar kreeg kansen, waarvan de beste voor Jeremain Lens was. De aanvaller had geen oog voor de vrijstaande Ari en schoot de bal op de benen van Feyenoorddoelman Rob van Dijk. Lens bood de Braziliaan daarna alsnog een mogelijkheid. Ari passeerde met een kopbal Van Dijk, maar Vlaar haalde de bal van de lijn. Advocaat bracht nieuwe aanvallers – Graziano Pellè en Jonathas – maar van een gelijkmaker tegen Feyenoord, zoals in november na naar verluidt een scheldkanonnade van assistent-trainer Martin Haar in de rust, kwam het niet.

Advocaat sprak na afloop van een uitzonderlijk goede tweede helft. „We hebben de wedstrijd naar onze hand kunnen zetten en speelden uitstekend en agressief. In tegenstelling tot Feyenoord kregen we enkele uitgespeelde kansen. Helaas kwamen we niet tot scoren. Dat is het enige verwijt dat ik mijn ploeg kan maken. Qua voetbal en inzet kan ik alleen maar tevreden zijn.”

Hoewel Feyenoord maar net afscheid heeft genomen van sportieve malaise en onlangs een ongekend verlies van 16,9 miljoen euro over het afgelopen seizoen bekendmaakte, keek Been uiterst tevreden terug op zijn eerste half jaar. De Rotterdamse trainer voldoet met een vierde plaats en een plek in de kwartfinales van de KNVB-beker voorlopig aan de verwachtingen. „Een geweldige afsluiting van de eerste seizoenshelft, perfect voor onze trouwe supporters.”

Been had vooral lof voor zijn uitblinkende centrale verdediger Vlaar, die twee seizoenen miste door een knieblessure. De trainer stelde desgevraagd dat de voormalige speler van AZ een kans verdient in het Nederlands elftal. „Ik vind het heel knap hoe hij zich heeft teruggeknokt. Ik zou zeggen: laat hem nog een half jaartje rijpen bij ons en neem hem dan als beloning mee naar het WK in Zuid-Afrika. Maar daar ga ik natuurlijk niet over.”

    • Michiel Dekker