Economie VS herstelt wat trager

De Amerikaanse economie herstelt zich minder snel dan eerder werd aangenomen. De economische groei bedroeg vorig kwartaal een naar beneden bijgestelde 2,2 procent. De cijfers bevestigen het beeld van een aantrekkende, maar nog niet optimaal functionerende, economie.

De oorzaak van de tegenvallende groei is dat ondernemingen minder investeerden dan verwacht werd. In eerste instantie zou de groei 3,5 procent bedragen. De cijfers worden bekendgemaakt – en regelmatig aangepast – door het Amerikaanse ministerie van Handel.

De groei is een breuk met de economische neergang van het afgelopen jaar. In de twaalf maanden voorafgaand aan juni kromp de economie nog met 3,8 procent: de grootste economische krimp sinds 1947, het eerste jaar waarin de kwartaalcijfers werden bijgehouden.

De aanhoudende werkloosheid is samen met de huizenmarkt het meest zorgwekkende element van de grootste economie ter wereld. Sinds december 2007, het officiële begin van de recessie die nog niet daadwerkelijk voorbij is verklaard, hebben 7,2 miljoen mensen hun baan verloren. De werkloosheid is vorige maand voor het eerst gestabiliseerd. In oktober daalde het werkloosheidspercentage van 10,2 procent – het hoogste van de laatste kwart eeuw – naar 10 procent.

De huizenmarkt toont een evenzeer gemengd beeld. Op jaarbasis dalen de prijzen nog steeds flink – in verscheidene regio’s met meer dan 10 procent – maar ten opzichte van het tweede kwartaal zijn ze met 0,2 procent gestegen.

Deze cijfers betreffen alleen de woningen die daadwerkelijk verkocht worden. Hierin is niet verdisconteerd dat huizen lang te koop staan. De verkoop van huizen wordt gesteund door de overheid met lage rentetarieven en een belastingvoordeel voor starters op de huizenmarkt. Ondanks de vooruitgang op de huizenmarkt, is het aantal huisuitzettingen in het derde kwartaal opnieuw toegenomen.