Economie kort

DSB-spaarders krijgen voor Kerst geld terug

AMSTERDAM. De Nederlandsche Bank (DNB) compenseert nog voor de Kerstdagen 165.000 gedupeerde spaarders van de omgevallen DSB Bank. DNB keert in totaal 2,5 miljard euro uit aan de spaarders van de failliete bank die zich tot nu toe via een speciale website bij de centrale bank hebben gemeld. Mensen die een andere, meer omslachtige methode hebben gekozen om hun schade op te geven, moeten soms wat langer op hun geld wachten, aldus de woordvoerder. DNB schat het totale bedrag waarop spaarders onder het depositogarantiestelsel recht hebben op ongeveer 3,3 miljard euro. Rekeninghouders kunnen door de garantieregeling tot 100.000 euro van hun tegoeden terugkrijgen. DSB-spaarders kunnen zich nog tot 22 maart bij DNB melden voor een schadevergoeding. (ANP)

Een op drie kijkt weleens online tv

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een op de drie Nederlanders kijkt wel eens een televisieprogramma op internet. Mensen tussen 20 en 34 jaar kijken het meest tv online. Het populairst zijn informatieve en educatieve programma’s. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Kijkonderzoek (SKO), dat kijkcijfers meet in Nederland, en Stichting Internetreclame (STIR), dat online bereik meet. Het is voor het eerst dat het kijkgedrag op internet is uitgesplitst naar doelgroepen en genres. SKO en STIR deden hun onderzoek in het eerste kwartaal van dit jaar. Internetgebruikers keken in die periode naar gemiddeld tien programma’s (streams) van de publieke omroep en RTL. De 20- tot 34-jarigen keken 13,4 programma’s in drie maanden. Naast informatie en educatie zoeken mensen op sites als Uitzendinggemist.nl en RTLgemist.nl naar amusement en fictie. Dat laatste genre wordt door een kleinere groep bekeken, het zijn de trouwe fans van soaps en series.

Meer informatie op stir.nl en kijkonderzoek.nl

Gemeenteambtenaren wijzen bod VNG af

ZOETERMEER. Gemeenteambtenaren hebben het eindbod dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de cao-onderhandelingen op tafel had gelegd, massaal afgewezen. De vakbonden hadden het bod vorige week in een referendum voorgelegd aan alle 180.000 gemeenteambtenaren. Van hen brachten er 32.000 hun stem uit en ruim 96,6 procent stemde tegen. Zowel leden als niet-leden van de bonden konden stemmen. De VNG en de bonden hebben maandenlang onderhandeld over een nieuwe cao, maar het overleg liep vast op het loon. De bonden eisten 1,5 procent structureel meer salaris. De VNG bood alleen een eenmalige uitkering van 1 procent aan het einde van dit jaar. (ANP)

Webwinkels druk door winterweer

Amsterdam. Nederlanders bestellen wegens het winterse weer hun kerstinkopen massaal vanuit huis. Webwinkels hebben de afgelopen dagen veel meer verkocht dan verwacht. „Wij verwachten dat internetwinkels een 40 procent hogere omzet halen dan een jaar geleden in deze periode”, vertelt directeur Wijnand Jongen van belangenorganisatie Thuiswinkel.org. Hiermee ligt de omzetstijging ruim boven de trend: de stijgende populariteit van internetwinkels. Bol.com liet weten twee keer zo veel te hebben verkocht als een jaar geleden op dezelfde dag. (ANP)