Doorleefd zingende Boris overtuigt als blanke soulman

Pop: Boris, Wicked Jazz Sounds en Jenny Lane. Gezien: 19/12 Patronaat, Haarlem. Herh. 23/12 Paradiso Amsterdam, 9/1 Paard van Troje, Den Haag, www.borismusic.nl. ****

In 2004 won de Limburgse zanger Boris Titulaer de tv-talentenjacht Idols. Met zijn lijfspreuk „keep the soul alive” toonde hij dat hij het hart op de juiste plaats had. Maar de Idols-overwinning en de aanhang van kleine meisjes werden een blok aan het been voor Boris, die serieuze rock en soul wilde maken. Het duurde enkele jaren voordat hij de contractuele verplichtingen met de Idols-organisatie had afgeschud, maar nu is hij toe aan het echte werk.

Zijn ‘Groovalicious’-tour is opgezet als een soulrevue, met artiesten die dezelfde apparatuur gebruiken, zodat er weinig ombouwtijd is. De vorm van een bonte avond werkt in Boris’ voordeel, want zangeres Jenny Lane met haar dunne stemmetje en de brave conservatoriumsoul van Wicked Jazz Sounds maken het contrast des te groter.

Boris heeft zijn lessen geleerd van Michael Jackson, James Brown en Marvin Gaye, maar hij probeert die zwarte Amerikaanse voorbeelden niet na te doen. Met zijn doorleefde stem ontpopte Boris zich in het Patronaat als een blanke soulman van de eerste orde, die bovendien terug kan vallen op muzikanten met durf en persoonlijkheid.

Met zijn band, die even goed thuis is in funk als in rock, doet hij denken aan hoe de Red Hot Chili Peppers vroeger die invloeden tot één swingend geheel smeedden. In Haarlem heerste Boris over het podium en kreeg hij het hele publiek in beweging.

Van zijn hits uit de Idolstijd speelt hij niets meer. In plaats daarvan heeft hij aanstekelijke soulsongs als If you wanna roll with me, met dampende ritmes en puntige accenten van zijn blazers. Zelfs de keytar van zijn toetsenman, zo’n ‘fout’ draagbaar keyboard dat sinds de jaren tachtig weinig meer gezien werd, is bij Boris een zinnige toevoeging. Maar vooral zijn drummer, gitarist en bassist geven deze band een ongeëvenaarde dynamiek. Slechts één keer bracht Boris het tempo terug voor een smekende ballad in Marvin Gaye-falset.

    • Jan Vollaard