De consultant

Wat doet een management consultant?

„Veel verschillende dingen. Dat kan een onderzoeksopdracht zijn voor de Nederlandse Zorgautoriteit om de apotheekbranche in kaart te brengen, het kan ook projectmanagement bij een bedrijf zijn. Ik werk nu fulltime bij een verzekeraar, om een overeenkomst over woekerpolissen in goede banen te leiden. Er moet per klant berekend worden op welke vergoeding die recht heeft.” Met een aantal collega’s organiseren we het hele traject, van de mensen die aangenomen worden tot en met de besluitvorming door de directie.

Is het een crisisgevoelige baan?

„Er zijn bij ons geen ontslagen gevallen, maar we moeten wel meer op de kosten letten. We merken geen afname van het aantal opdrachten, wel verandert het soort opdrachten. Klanten geven minder geld uit.”

Wat vindt u het leukste aan uw werk?

„De diversiteit. Je doet vaak veel opdrachten tegelijk. J Dat loopt uiteen van opdrachten voor een luchthaven tot een gemeente of een stichting. Ik werk hier nu twee jaar en heb ongeveer twaalf verschillende projecten gedaan.”

Wat doet u over vijf jaar?

„Ik heb dit vak gekozen om veel te kunnen zien. Die zoektocht wil ik nog een jaar of drie, vier doorzetten. Voorlopig zie ik drie verschillende functies voor de toekomst: adviseur, manager of zelfstandige. Wat die drie bindt,is dat ik generalist wil blijven. Ik wil me niet te veel specialiseren. Ik kan goed communiceren op alle niveaus in een bedrijf, waardoor ik ook snel de problemen kan blootleggen.”

    • Leendert van der Valk