Criticus dood na defenestratie

De prominente Kirgizische journalist en oppositieactivist Gennadi Pavljoek is gisteren overleden aan de verwondingen die hij opliep toen hij een week geleden met vastgebonden handen en voeten uit een flatgebouw in het Kazachstaanse Almaty werd gegooid. De 40-jarige Pavljoek lag sinds zijn defenestratie in een ziekenhuis in coma. Waarom hij in Almaty was, is niet bekend.

De Kirgizische oppositie heeft de aanslag op Pavljoek, oud-hoofdredacteur van de Kirgizische editie van de Komsomolskaja Pravda en fel criticus van president Koermanbek Bakijev, een escalatie genoemd van pogingen om kritiek op het regime te smoren. Pavljoek was bezig met het oprichten van een oppositiekrant op internet, die volgende maand zou moeten beginnen. „De autoriteiten waren bang voor Pavljoek”, zegt oppositieleider Omoerbek Tekebajev.

Bakijev, die in 2005 door een revolutie aan het bewind kwam en aanvankelijk een hervormingsgezind leider leek te zijn, pretendeert de democratie en de persvrijheid in zijn land te willen bevorderen. Maar na de grootschalige fraude in de presidentsverkiezingen van afgelopen juli heeft hij zijn greep op de macht drastisch versterkt. Zijn staf ontkent iedere betrokkenheid bij de moord.

Volgens de oppositie regeert het regime met terreur en onderdrukking. Aanslagen op politici en journalisten komen in Kirgizië vaker voor dan in de andere Centraal-Aziatische ex-Sovjetrepublieken. De afgelopen jaren werden talloze oppositiepolitici en journalisten aangevallen en vermoord, zonder dat de daders ooit zijn gearresteerd.

De Verenigde Staten onderhouden goede betrekkingen met het regime, omdat zij buiten Bisjkek een luchtmachtbasis hebben die ze nodig hebben voor de NAVO-missie in Afghanistan. In februari wilde Bakijev die basis sluiten, maar na een huurverhoging en enkele concessies van Amerikaanse zijde werd dat besluit ingetrokken.