Columnist Van Middelaar gaat naar kabinet van Van Rompuy

Luuk van Middelaar, filosoof en columnist van deze krant, treedt toe tot het kabinet van Herman Van Rompuy, de nieuwe voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders.

Van Middelaar, die eerder politieke ervaring opdeed als adviseur van de toenmalige VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen, gaat de Belgische christen-democraat Van Rompuy onder meer bijstaan als adviseur en tekstschrijver.

Hij stopt met zijn column voor NRC Handelsblad. „Het is een buitenkans deze historische functie in het hart van de Europese politiek vanaf dag één te helpen vormgeven. Van de commentaartribune terug het veld op”, aldus Van Middelaar. Van Rompuy werkt momenteel aan een kabinet van ongeveer tien personen, geleid door de Belgische diplomaat en voormalig NAVO-ambassadeur Frans Van Daele.

Van Middelaar (36), die in Groningen en Parijs filosofie studeerde, maakte naam met een boek over moderne Franse filosofie, Politicide (1999). Dit jaar publiceerde hij zijn proefschrift De passage naar Europa, over de naoorlogse eenwording van Europa. In dit boek laat hij zien dat vooruitgang vooral is geboekt in de ‘tussensfeer’ van Europese politiek, die zich bevindt tussen de Europese binnensfeer van verdragsinstellingen en de buitensfeer van machtspolitiek tussen natiestaten.

Van Rompuy laat weten „aangesproken” te zijn door de columns van Van Middelaar, die geregeld gaan over Europese politieke en economische vraagstukken. Hij was ook „zeer onder de indruk” van het recente boek van Van Middelaar. Hoofdredacteur Birgit Donker zegt het vertrek van Van Middelaar te betreuren, maar te begrijpen, gezien zijn nieuwe functie. „Zijn column is een sieraad in de krant: voortreffelijk geschreven, internationaal georiënteerd, goed doordacht en een plezier om te lezen”, aldus Donker.

Van Middelaars laatste column verschijnt maandag 28 december.

Lees columns van Luuk van Middelaar via nrc.nl/opinie