Colombia: politicus gedood

De gouverneur van de Colombiaanse deelstaat Caquetá is gisteren dood aangetroffen, een dag nadat hij was ontvoerd uit zijn huis. De Colombiaanse regering beschuldigt de linkse guerrillabeweging FARC van de moord op gouverneur Luis Francisco Cuéllar. De FARC had vanochtend nog niet gereageerd.

Cuéllar werd aangetroffen nabij Florencia, de hoofdstad van de zuidelijke deelstaat Caquetá. Cuéllars keel was doorgesneden en zijn lichaam vertoonde schotwonden. Rondom hem waren explosieven neergelegd.

De ontvoering van en moord op Cuéllar onderstreept volgens de Colombiaanse regering dat de FARC allerminst verslagen is, hoewel de beweging het afgelopen jaar ernstig is verzwakt. Cuéllar is de meest gereputeerde politicus die is gegijzeld sinds president Uribe in 2002 aan de macht kwam in Colombia. Onder de rechtse Uribe, die gezworen heeft de FARC te zullen verslaan, heeft het Colombiaanse leger met steun van de VS zware klappen toegebracht aan de FARC. Vorig jaar wist het leger Ingrid Betancourt te bevrijden, de Frans-Colombiaanse politica die jarenlang de meest prominente gijzelaar van de FARC was.

De FARC kondigde vorige week samenwerking aan met de ELN, een guerrillabeweging die de FARC eerder vijandig gezind was. Waarnemers denken dat de FARC zo aan slagkracht wil winnen.

President Uribe sprak de Colombianen toe via de nationale tv nadat Cuéllar was gevonden. „Wij herhalen al onze vastberadenheid om deze terroristen te verslaan”, zei Uribe. (Reuters, AP, BBC)