Bij ABN heeft Zalm niet hoogste inkomen

Ondanks de beperkingen die voor ABN Amro als staatsbank gelden bij het uitbetalen van bonussen, ziet topman Gerrit Zalm geen concurrentienadelen op de arbeidsmarkt. „Alle Nederlandse banken hebben immers de ‘Code Banken’ getekend, dus iedereen zal een soberder beloningsbeleid gaan hanteren. Wij zullen een aantrekkelijke werkgever blijven.”

Die code biedt volgens Zalm voldoende mogelijkheden voor uitzonderingen om bepaald toptalent te kunnen blijven binden. „Ik denk dat een beperkt aantal werknemers uiteindelijk meer zal gaan verdienen dan ik. Dat zullen er niet meer dan vijf zijn.”

Dat zei Zalm vanochtend tijdens een informele persbijeenkomst waarin hij de stand van zaken rond de ontmanteling van het oude ABN Amro en de integratie van zijn bank met Fortis Bank Nederland toelichtte. Omdat de door de Europese Commissie afgedwongen verkoop van bankdochter HBU en andere mkb-activiteiten aan Deutsche Bank een dezer dagen definitief zal zijn, verwacht Zalm dat de integratie vanaf 1 april van start kan gaan. Dan zal er een nieuwe holding staan, die definitief losstaat van het oude ABN Amro.

Gerrit Zalm noemde 2009 een jaar waarin het nieuwe ABN Amro „een aantal belangrijke stappen heeft gezet”. De probleemdossiers van de bank (de moeizame verkoop van HBU, de extra miljardeninjectie door de Staat) en de verwijten die hem persoonlijk zijn gemaakt wegens zijn voormalige betrokkenheid bij de failliete DSB Bank, hebben Zalm nooit doen overwegen af te treden als bestuursvoorzitter. „Lastige omstandigheden zijn leuk.”