Albinovluchteling

Een Malinees is deze week de eerste Afrikaanse albino geworden die vanwege zijn huidaandoening in Europa asiel krijgt. In Spanje nog wel. De 22-jarige Abdoulaye Coulibaly heeft van de autoriteiten in Madrid de vluchtelingenstatus gekregen, omdat hij in eigen land zijn leven niet zeker zou zijn. Coulibaly vluchtte naar eigen zeggen uit Mali na twee

albino Een Malinees is deze week de eerste Afrikaanse albino geworden die vanwege zijn huidaandoening in Europa asiel krijgt. In Spanje nog wel. De 22-jarige Abdoulaye Coulibaly heeft van de autoriteiten in Madrid de vluchtelingenstatus gekregen, omdat hij in eigen land zijn leven niet zeker zou zijn.

Coulibaly vluchtte naar eigen zeggen uit Mali na twee keer te zijn aangevallen door mensen die uit waren op zijn lichaamsdelen. Die zouden, volgens bijgeloof, geluk brengen en worden verwerkt in een talisman of gebruikt in rituelen.

Vooral albino’s in Tanzania en Burundi worden bedreigd. ,,Maar ook in Mali worden albino’s door sommigen gezien als geesten, die niet willen verdwijnen en daarom gedood moeten worden”, vertelt zijn advocate Rocío Cuéllar (zie foto boven) over de telefoon. Zij meent dat de zaak van haar cliënt ,,een belangrijk precedent” schept.

Coulibaly, die het land binnenkwam als bootmigrant op Tenerife, hoopt nu dan ook dat zijn twee broers (12 en 20 jaar oud en eveneens albino’s) ook naar Europa kunnen komen. Maar, zegt zijn advocate: Spanje hoeft nu geen ,,golf van albino’s” te verwachten. ,,Zoals voor alle Afrikanen wordt het ook voor albino’s steeds moeilijker om Europa binnen te komen om een vluchtelingenstatus aan te vragen.”

    • Merijn de Waal