73 Saoedische militairen gedood in Noord-Jemen

Bij het offensief van het Saoedische leger in het noorden van Jemen zijn tot nu toe 73 Saoedische militairen gedood en worden 26 militairen vermist. Dat heeft Saoedi-Arabië gisteren bekendgemaakt. Het land is begin november een lucht- en grondoffensief begonnen tegen shi’itische rebellen in Jemen.

De opstandelingen in het noorden zijn niet het enige probleem voor de Jemenitische regering van president Saleh. Na een bloedige luchtaanval door de Jemenitische luchtmacht op een bolwerk van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland zijn strijders van de terreurgroep maandag openlijk in een naburig dorp verschenen om voor een menigte vergelding voor de slachtoffers aan te kondigen.

Dat hebben inwoners van het dorp Al-Maajala in de provincie Abyan en de Arabische televisiezender Al-Jazeera gemeld. Abyan is een van de provincies ten oosten van de hoofdstad Sana’a waar Al-Qaeda sterk vertegenwoordigd is en ook veel lokale steun heeft. De Amerikaanse regering maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling en heeft volgens de Amerikaanse media daarom ook hulp geleverd bij de aanval van donderdag. De VS vrezen dat Al-Qaeda kan profiteren van het feit dat de regering zich concentreert op de opstand in het noorden en de groeiende afscheidingsbeweging in het zuiden.

Op Al-Jazeera was een man te zien die een menigte dorpelingen toesprak. Die hadden zich verzameld om de slachtoffers van de regeringsaanval te gedenken. De Al-Qaeda-spreker probeerde het leger te paaien. „Soldaten, jullie moeten weten dat er geen probleem is tussen u en ons”, zei hij. „Het probleem is tussen ons en Amerika en zijn lakeien”, waarmee hij de regering bedoelde.

Een lid van de Jemenitische oppositiepartij Al-Islah zei tegen het Amerikaanse weekblad Time dat het gevaar van Al-Qaeda groot is, maar „groter na deze operatie”. Hij voorspelde dat de groep in staat zal zijn nieuwe, jonge aanhang te rekruteren bij de stammen die bij de aanval zijn getroffen „en bij de Jemenitische bevolking in het algemeen”. (AP, AFP)