Welsh rugbyheld komt uit de kast

De Welsh recordrugbyinternational Gareth Thomas heeft afgelopen weekeinde in de Engelse krant Daily Mail bekend dat hij homoseksueel is. Gareth, die 103 interlands speelde voor Wales, gold jarenlang als het boegbeeld van het rugby in zijn land. Twee jaar geleden trok Thomas zich terug uit het internationale rugby. De 35-jarige Welshman speelt nog wel voor de Cardiff Blues.

Thomas verklaarde dat hij op zijn zestiende jaar ontdekte dat hij homoseksueel was. „Ik ben door alle emoties gegaan, van huilbuien en woede tot wanhoop. Ik durfde het niemand te vertellen, bang voor afwijzende reacties en voor het effect op mijn familie.” Drie jaar geleden vertelde de rugbyheld een paar teamgenoten van de Cardiff Blues dat hij homo is. Ze hielden het geheim.

De rugbyer hoopt met zijn verklaring dat „sportmensen in typische mannensporten als rugby en voetbal niet worden nagewezen omdat ze een afwijkende seksuele geaardheid hebben”. Hij wil niet herinnerd worden als een ‘rugbyhomo’. „Ik ben een rugbyer, meer niet, wat ik buiten het rugbyveld doe heeft niets te maken met wat ik in sport doe en heb bereikt. Ik ben Gareth Thomas, dat is alles.”

Thomas vierde als rugbyinternational zijn hoogtijdagen in 2005. Hij was aanvoerder van Wales, dat in dat jaar het Six Nations Championship won, en veroverde met zijn toenmalige club Toulouse de Europa Cup.

De voormalige bondscoach van Engeland, Clive Woodward, prees voor de BBC de ontboezeming van Thomas. „Wie in deze sport nog moeite heeft met mensen als Gareth, heeft een groot probleem met zichzelf.”