Wat doen strooichauffeurs als het nou niet sneeuwt?

Door de sneeuw en gladheid in Nederland vraagt Suzanne de Groot uit Utrecht zich af: „Wat doen alle sneeuwschuif- en strooiwagenchauffeurs de rest van het jaar eigenlijk?”

De strooi- en schuifwerkzaamheden vallen onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten. Rijkswaterstaat regelt de schuivers en strooiers voor de nationale snelwegen, de provincies doen de provinciale wegen en op hun beurt regelen de gemeenten schuivers voor in dorpen en steden.

Rijkswaterstaat, het uitvoerend orgaan van het ministerie voor Verkeer en Waterstaat, besteedt het schuiven uit, via contracten met transportbedrijven. Die regelen de vrachtwagens en de chauffeurs. „In de zomer vervoeren de chauffeurs meestal grind of zand”, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. „Vaak liggen de bouwwerkzaamheden ’s winters stil, dus dat komt mooi uit.”

Ook de provincies hebben hun strooiwerkzaamheden voor een deel uitbesteed. „De grote provinciale wegen, die doen aannemers voor ons”, vertelt Pieter Ausma van Wegbeheer Provincie Groningen. „Maar voor de fietspaden hebben we onze eigen strooiauto’s. Daar rijden onze mensen die in de zomer ander werk op en aan de weg doen: grasmaaien, beplanting regelen, dat soort dingen.”

De ‘buitendienst’ van de provincie heeft ’s winters een rooster, waarin werknemers om de week beschikbaar moeten zijn om te strooien – ook ’s avonds. „Dat rooster loopt van half oktober tot half april”, zegt Ausma.

Bij gemeenten geldt ongeveer hetzelfde, al huren zij geen bedrijven in, maar zetten ze eigen mensen in die normaal gesproken het afval en grof vuil ophalen.

Nog een paar statistieken: Rijkswaterstaat had het afgelopen weekeinde 1.200 man aan het werk om de wegen schoon te krijgen. Daarvan reden 800 chauffeurs op een wagen en waren 400 mensen bezig met de coördinatie, bijvoorbeeld op de uitgiftepunten van zout. Hoeveel kilo zout er doorheen is gegaan, de afgelopen dagen? „Daar hebben we geen idee van”, zegt de woordvoerder lachend, „maar in ieder geval heel, heel veel”.

Annemarie Kas

    • Annemarie Kas