Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de Tunesiër M’barek die door de Tunesische overheid werd vervolgd om dat hij lid was van een verboden politieke partij. In 1992 vluchtte hij naar Nederland, acht jaar later volgden vrouw en kinderen. Tien jaar na een eerdere reportage zoekt verslaggever Amanda Spoel hem op en vraagt hoe het met hem gaat. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Twee verslaggevers reizen van Maastricht naar Groningen, een met de trein, de ander per auto. Tijdens de ongeveer 350 kilometer lange tocht willen ze ervaren wat de gevolgen van de winterse omstandigheden zijn voor iedereen die betrokken is bij het op gang houden van het trein- en het autoverkeer. Onderweg ontmoeten ze werknemers van de NS, ProRail, Rijkswaterstaat, autogarages en de ANWB. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Aandacht voor de vele klachten over ProRail en een verslag over het reizen met de trein in België. Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

Het elfde uur. In de allerlaatste uitzending van zijn programma krijgt presentator en EO-boegbeeld Andries Knevel een koninklijke onderscheiding uitgereikt door vicepremier André Rouvoet en wordt hij ondervraagd door zijn gasten. Rouvoet vraagt of er in Knevel niet een politicus verloren is gegaan, Paul Witteman wil weten of zijn geloof de objectiviteit van de journalist Knevel niet in de weg zit en tv-presentator Henny Huisman is nieuwsgierig naar het geloof van Andries Knevel. Ned.2, 21.15-22.00u.

5 jaar later: Maurice de Hond. Vijf jaar geleden heeft Jeroen Pauw gesprekken gevoerd met bekende Nederlanders. Fragmenten van toen zijn aanleiding voor een nieuw gesprek, vanavond met ondernemer en opiniepeiler Maurice de Hond. Ned.1, 23.00-23.50u.

informatief

Serious Request TV. Dagelijks verslag over het Glazen Huis van Serious Request dat dit jaar op de Grote Markt in Groningen staat. Drie platendraaiers van 3FM zitten een week lang zonder eten opgesloten om geld in te zamelen voor de bestrijding van malaria . Ned.3, 19.00-19.22u.

Koppen XL: De tsunami, vijf jaar later. Reconstructie van de gebeurtenissen op Tweede Kerstdag, vijf jaar geleden, toen een vloedgolf de kusten van Thailand, Indonesië en Sri Lanka teisterde. Met onder meer niet eerder vertoonde beelden gemaakt door slachtoffers, wordt de ramp van minuut tot minuut gereconstrueerd. Ooggetuigen vertellen over de verbijstering en de doodsangst toen het besef doordrang dat een tsunami op hen afstevende en vluchten niet meer mogelijk was. Eén, 21.30-22.05u.

Imagine: Scrabble, a night on the tiles. Het woordspel Scrabble beleeft een opleving. De jonge generatie heeft het spel ontdekt op internet. Presentator Alan Yentob gaat op onderzoek naar de verrassende geschiedenis van het spel, ontmoet op een Amerikaans toernooi de Word Freaks en bezoekt in Nigeria een trainingskamp in commandostijl, waar de overheid Scrabblespelers opleidt. BBC 1, 23.35-0.40u.

documentaire

Solar race. Eerste deel van tweedelige documentaire waarin wordt getoond hoe 14 Leuvense studenten zich in Australië voorbereiden op de World Solar Challenge: het officieuze wereldkampioenschap voor zonnewagens. Na een spannende technische keuring volgt de kwalificatie op een afgesloten raceparcours. En daar loopt het mis. Canvas, 22.50-23.40u.

amusement

Vicar of Dibley – Xmas 2006 specials. Britse comedyserie met Dawn French, James Fleet, Gary Waldhorn, aflevering: The handsome stranger. Geraldine Granger, de dominee van Dibley, besluit om wat meer cultuur in het plaatsje te brengen door diverse clubjes op te richten, zoals de boekenclub, schilderclub enz. Harry, een nieuwkomer in Dibley, brengt het hoofd van Geraldine op hol. Ned.2, 23.35-0.35u.

sport

Sporza: Studio 1 De Cup live. Rechtstreeks verslag van de Belgische voetbalwedstrijd AA Gent-Germinal Beerschot. Canvas, 20.35-22.50u.

KNVB Beker Feijenoord-AZ. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd uit de achtste finales van de KNVB-beker met aansluitend samenvattingen van de overige duels. RTL 7, 19.50-23.00u.