Uithuisplaatsing voor Laura Dekker gevraagd

De veertienjarige Laura Dekker, die een solozeiltocht rond de wereld wilde maken, mag niet langer bij haar vader wonen. Dat is de inzet van een spoedzitting van de rechtbank in Utrecht, vanmiddag. Bureau Jeugdzorg Utrecht vraagt om een machtiging uithuisplaatsing.

Laura Dekker is vanochtend vanuit Curaçao gearriveerd in Nederland. Zij werd op Schiphol van het toestel gehaald en ondervraagd door de politie Utrecht en Bureau Jeugdzorg Utrecht (BJU).

Laura woont bij haar vader, maar staat sinds eind oktober onder toezicht van jeugdzorg. Die instelling had aangifte van vermissing gedaan nadat zij donderdag was verdwenen. Zondag werd ze herkend op Sint-Maarten. De havo-scholiere kreeg afgelopen najaar veel publiciteit met haar voorgenomen zeiltocht. Haar vader stond achter het plan, maar de Raad voor de Kinderbescherming vond het onverantwoord en schakelde de kinderrechter in.

Die stelde dat Laura zich in ieder geval beter zou moeten voorbereiden. Onduidelijkheid over de voorwaarden van jeugdzorg heeft ertoe geleid dat Laura „murw is geslagen”, volgens haar grootouders in een ingezonden brief aan de Volkskrant. Hun kleindochter gaat aan jeugdzorg „ten onder”.

In een verklaring benadrukt BJU dat het met ondertoezichtstelling geen middelen heeft om „acties als deze van Laura tegen te houden”. Wel kan het een machtiging uithuisplaatsing aanvragen, „wanneer daar aanleiding toe is”.

De rechtbank zal naar verwachting vanavond uitspraak doen.