Toch diefstal van organen in Israël

Israëlische artsen hebben in de jaren negentig zonder toestemming organen van dode Palestijnen afgenomen. Deze onthulling, gedaan door de bekende patholoog Yehuda Hiss, heeft de Israëlische autoriteiten ernstig in verlegenheid gebracht.

Hiss was tot 2004 hoofd van Abu Kabir, een forensisch instituut dichtbij Tel Aviv. De Israëlische televisiezender Kanaal 2 zond dit weekeinde delen uit van een gesprek tussen Hiss en een Amerikaanse onderzoeker. Daarin zegt hij dat artsen van zijn instituut huid, botten, oogvliezen en hartkleppen van dode Palestijnen, maar ook Israëlische soldaten en burgers en buitenlandse werknemers afnamen. Familieleden werden vaak niet op de hoogte gesteld, laat staan dat hun toestemming werd gevraagd.

De Amerikaanse onderzoeker was bijna tien jaar in bezit van gespreksopnamen, maar besloot ze vrij te geven na een emotionele rel in Israël over een eerder artikel in de Zweedse krant Aftonbladet. Journalist Donald Boström schreef dat het Israëlische leger organen stal van gedode Palestijnen. Zijn artikel zette de relatie tussen Israël en Zweden ernstig onder druk.

Minister van Buitenlandse Zaken Lieberman eiste vergeefs dat de Zweedse regering afstand nam van dit „antisemitische” verhaal. De Zweden kregen ook kritiek van andere Europese landen. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Verhagen zei dat het artikel „geen niveau” had.

Een Israëlische woordvoerder bevestigde na de uitzending dat de genoemde praktijken voorkwamen. Volgens de woordvoerder zijn ze in de jaren negentig gestopt. Het ministerie van Volksgezondheid liet aan Kanaal 2 weten dat de regels destijds „onhelder” waren. Na eerdere onthullingen in de Israëlische pers over diefstal van en handel in organen moest Hiss in 2004 zijn functie als hoofd van het instituut opgeven, maar hij werkt er nog steeds.