Sport kort

Marianne Timmer alweer op schaatsen, herstel is nog broos

HEERENVEEN. Iets meer dan een maand na haar zware valpartij tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Thialf heeft Marianne Timmer alweer op het ijs gestaan. De drievoudig olympisch kampioene werkte gisteren in Heerenveen een lichte training af. „Het klopt inderdaad dat ze weer op het ijs heeft gestaan”, bevestigde haar coach Jac Orie. „Het ging beter dan ik had verwacht.” Timmer brak vrijdag 13 december haar hielbeen op verschillende plaatsen. Vorige week bleek uit onderzoek bij het Erasmus Medisch Centrum van Rotterdam dat het herstel zeer voorspoedig verloopt. Alle botdeeltjes zijn weer aan elkaar gegroeid, waardoor ze heel langzaam de belasting van haar been kon verhogen. De schaatsster van de Control-schaatsploeg hoopt nog steeds op deelname aan de Olympische Spelen, in februari. „Het herstel is nog broos”, onderstreepte Orie. (ANP)

Van der Weerden in hockeyselectie WK

NIEUWEGEIN. Bondscoach Michel van den Heuvel van de Nederlandse hockeyploeg heeft Mink van der Weerden opgenomen in zijn voorlopige selectie van 22 spelers voor het WK in India. Het talent van Oranje Zwart uit Eindhoven debuteert bij de nationale ploeg. Hij kwam eerder wel uit voor verschillende nationale jeugdselecties. Roderick Weusthof en Timme Hoyng ontbreken in de selectie. Van den Heuvel kondigde vorige maand voor de wedstrijden om de Champions Trophy in Melbourne aan dat hij zijn selectie wil verjongen. Het WK in India staat van 28 februari tot 13 maart op het programma. Nederland oefent in de aanloop naar de mondiale eindronde tegen Duitsland, Zuid-Afrika, Pakistan, Engeland en Spanje. (ANP)

Lammers ontwerpt elektrische sportauto

KATWIJK. Jan Lammers wil in 2011 een raceklasse opzetten met elektrische sportwagens. De coureur uit Zandvoort is nu al druk bezig met de ontwikkeling van de milieuvriendelijke bolide. „Voorheen was Le Mans mijn thema, nu is dat de elektrische sportwagen. Ik heb al getest in een demo”, aldus de 53-jarige Lammers, die in zijn carrière racete in de Formule 1, in 1988 de 24 Uur van Le Mans won en op 1 januari begint als trucker in de Dakar Rally. „Ik wil de elektrische sportwagen in de markt zetten. Die wagen moet net zo hard kunnen rijden als een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor.” Lammers heeft inmiddels een groep mensen om zich heen verzameld die meehelpt het prototype verder te ontwikkelen. (ANP)

‘Ex-wereldkampioene turnen nam doping’

LAUSANNE. De voormalig wereldkampioene turnen Daiane Dos Santos is in juli betrapt op doping. Dat heeft de internationale turnfederatie FIG gisteren bekendgemaakt. Bij de Braziliaanse, die in 2003 bij de WK de beste vloeroefening liet zien, werden sporen van het middel Furosemid gevonden. Dat vochtafdrijvende middel staat op de lijst met verboden middelen. Dos Santos riskeert een schorsing van twee jaar. (ANP)

Heideman schaatst snelst in Noordlaren

Noordlaren. Jan Maarten Heideman (36) heeft gisteren in Noordlaren een natuurijsmarathon gewonnen. Hij versloeg Jan van Oosterom in de eindsprint. De twee ontsnapten in de finale uit een kopgroep van vijftien. Bij de vrouwen won Maria Sterk de race over ruim veertig minuten. De werelduurrecordhoudster uit het Friese Hallum troefde haar enige medevluchter, Erna Kijk in de Vegte, in de eindsprint af. (ANP).