Sarkozy: laat de treinen rijden

Eurostar gaat het treinverkeer tussen Parijs, Brussel en Londen „beperkt” hervatten nadat de Franse president Sarkozy daartoe heeft opgeroepen. Drie dagen lang reden er door een probleem in de Kanaaltunnel geen treinen, zeker 55.000 reizigers raakten gedupeerd. Gisteren vond Sarkozy het genoeg: hij riep de directeur van Eurostar naar het Elysée en noemde de situatie „onacceptabel”. Vrijdag sloeg passagiers van vijf vastgelopen Eurostar-treinen uit Parijs en Brussel de schrik om het hart toen ze in de tunnel onder Het Kanaal te horen kregen dat ze zo licht mogelijk moesten ademhalen om zuurstof te sparen. De airconditioning was al uitgeschakeld en de circa 2.000 passagiers zaten grotendeels in het donker. Voor sommigen zou de beproeving pas zestien uur later eindigen. Het probleem werd veroorzaakt door de extreme sneeuwval in Noord-Frankrijk. Daardoor kon zich meer sneeuw dan gewoonlijk op de treinen opeenhopen. Bij het binnengaan van de Kanaaltunnel, waar het 25 graden Celsius is, begon die te smelten en te condenseren. Smeltwater maakte de elektrische aandrijving waarschijnlijk onklaar. (NRC)