Nieuwe nier voor 83-jarige

Een 83-jarige man uit Holten heeft in het Universitair Medisch Centrum Groningen een nieuwe nier gekregen. Hij is de oudste patiënt in Nederland die ooit een niertransplantatie heeft ondergaan. De man kreeg twee weken geleden een donornier van een zeventigplusser. De patiënt maakt het goed en heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten, aldus het UMCG.

De transplantatie vond plaats in het kader van een ‘old for old’-seniorenprogramma dat sinds 2002 bestaat. Hierbij worden nieren van oudere Nederlandse donoren bij oudere ontvangers getransplanteerd.

Volgens de artsen van het UMCG bewijst de succesvolle transplantatie dat er geen rigide leeftijdgrenzen moeten worden gehanteerd. Of mensen in aanmerking kunnen komen voor een donororgaan moet afhangen van hun lichamelijke conditie en levensverwachting en niet van hun leeftijd.

Dit jaar kregen in Nederland in totaal 800 mensen een donornier, van wie 130 in het Groningse universitair ziekenhuis. Het betreft hier zowel niertransplantaties als transplantaties van een nier in combinatie met een alvleesklier en lever. In Nederland staan zo’n duizend mensen op de wachtlijst.