Nieuwe netbooks worden zuiniger, amper sneller

De nieuwe Intel Atom processors (werknaam: Pine Trail) zul je straks vinden in vrijwel elke netbook die vanaf eind januari, begin februari in de winkel ligt. Deze week regent het op internet reviews van de nieuwe chip, en gisteren maakte Intel alle details van de nieuwe Atom-generatie   – behalve de prijs – bekend. In

Asus pinetrail

De nieuwe Intel Atom processors (werknaam: Pine Trail) zul je straks vinden in vrijwel elke netbook die vanaf eind januari, begin februari in de winkel ligt. Deze week regent het op internet reviews van de nieuwe chip, en gisteren maakte Intel alle details van de nieuwe Atom-generatie   - behalve de prijs - bekend.

In plaats dat Intel de rekenkracht van de nieuwe chip verhoogde - bijvoorbeeld om Windows 7 met iets meer gemak te kunnen draaien -   koos het bedrijf ervoor om de processor kleiner (60 %) en zuiniger (20%) te maken. Dat zorgt voor een extra lange gebruiksduur van je laptop. De meeste netbooks die gebruik maken van de eerste Atom-generatie bieden een resolutie van 1024 x 600 pixels, eigenlijk net iets te krap voor veel websites. Bij de nieuwe Atom is de maximale beeldresolutie verhoogd naar 1.366 × 768 pixels.  Diezelfde resolutie is ook te halen met een netbook die uitgerust is met grafische chip van Nvidia (ION).  De ION kan volgens sommige testers beter overweg met de chique Aero-interface van Windows 7 dan de Atom.

Verder zul je vooral bekende specificaties tegenkomen, zoals maximaal 2GB werkgeheugen en een kloksnelheid bedraagt 1,66 GHz. Dat heeft de huidige generatie netbooks ook al.  Een voorbeeld van de specificaties van de nieuwe netbooks: deze Dell Mini 10 met N410 processor. De Atom is ook nog in twee varianten voor nettops (goedkope desktops) verkrijgbaar. Die heten N410 en N510.

asuseee1005
De techsites die de netbooks met het nieuwe Atom-platform getest hebben, zijn een beetje teleurgesteld  over de resultaten. Maar een fractie sneller  dan de vorige Atom, stelt Anandtech.com.  En gamen, ho maar. Hun conclusie: als je je al ergerde aan de traagheid van je netbook, dan is dat geen reden om  ’m in te ruilen voor een exemplaar met nieuwe processor.  Techreport.com testte de Asus 1005PE en is onder de indruk van de schaalverkleining die Intel toepaste, maar haalt zijn schouders op over de prestatiewinst.

Maar goed, 20 procent extra batterijduur is mooi meegenomen. Mocht je dus voor de Kerst  nog op zoek zijn naar een nieuwe netbook, wacht dan liever een maandje.

Enkele reeds aangekondigde netbooks met een nieuwe Atom-processor:

http://www.liliputing.com/2009/12/intel-atom-d410-and-d510-desktop-processors-benchmarked.html
    • Marc Hijink