Nederland kort

Kamerlid De Roon lijsttrekker voor PVV in Almere

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is Kamerlid Raymond de Roon (PVV) lijsttrekker van zijn partij in Almere, De Roons woonplaats. Dit liet partijleider Geert Wilders gisteren weten. Nog niet bekend is wie de andere kandidaten zullen zijn voor de PVV in Almere, één van de twee gemeentes waarin de PVV meedoet aan de verkiezingen. In de andere gemeente, Den Haag, is Sietse Fritsma de lijsttrekker. Beiden zullen hun Kamerlidmaatschap voorlopig niet opgeven. De 57-jarige De Roon houdt zich in de Kamer bezig met justitie en Europese zaken.

Laura Dekker op weg naar Nederland

Sint Maarten. De 14-jarige Laura Dekker zat gistermiddag half vier (Nederlandse tijd) op de luchthaven van Sint Maarten in afwachting van haar vlucht naar Curaçao. Vandaar zal ze doorvliegen naar Nederland. Laura is in gezelschap van een douanemedewerker en een politieagent. De douanemedewerker vliegt met haar mee. Laura oogde rustig. Ze had een gitaarkoffer en een rugzak bij zich. Op zijn vroegst zal haar vliegtuig deze ochtend in Nederland aankomen. Laura Dekker werd dit weekeinde door haar familie als vermist opgegeven. Zondagavond bleek dat ze op Sint Maarten zat. Laura wil alleen de wereld rondzeilen, maar Bureau Jeugdzorg weerhoudt haar daarvan. De rechter plaatste het meisje onder toezicht van het bureau. (ANP)

81 miljoen om gezonder te leven

Leiden. Een consortium van meer dan honderd bedrijven en universiteiten krijgt 81 miljoen euro subsidie van het kabinet om onderzoek naar de gevolgen van vergrijzing en ongezond leven om te zetten in praktische maatregelen. Een woordvoerder van de groep heeft dat gisteren bekendgemaakt. De maatregelen moeten tot doel hebben dat mensen langer gezond blijven leven. Het geld is afkomstig uit het Fonds Economische Structuurversterking. De bedrijven die deel uitmaken van het consortium, zijn onder meer Philips en medicijnfabrikant MSD. (ANP)

‘VN: burgers Congo beter beschermen’

Den Haag. De VN-vredesmissie Monuc in het oosten van Congo (DRC) moet zich meer richten op de bescherming van burgers. Nederland zal hierop aandringen tijdens de discussie over de verlenging van het mandaat van de missie bij de VN. Dat hebben ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) gisteren geantwoord op vragen van het CDA. De Tweede Kamerleden Maarten Haverkamp en Kathleen Ferrier wilden weten of Monuc faalt en of de VN-missie de humanitaire situatie in het door geweld geteisterde gebied zou verergeren. Een intern VN-rapport van deskundigen meldde dat onlangs. (ANP)