Mexico pikt homoprimeur Argentinië

Argentinië leek vorige maand de primeur in de wacht te slepen. Maar een gerechtelijk besluit stak daar op het allerlaatste moment een stokje voor. En nu lijkt daardoor Mexico met de eer te gaan strijken van het voltrekken van het eerste homohuwelijk in het overwegend katholieke Latijns-Amerika.

Tenminste, als ook daar niet op het laatste moment nog roet in het eten wordt gegooid.

Gisteren stemde het bestuur van het liberale Mexico-Stad in met een wet die het homohuwelijk toestaat in de hoofdstad. De linkse meerderheid, die de wet indiende, boekte een ruime winst: 39 stemmen voor en 20 tegen. Onmiddellijk na het besluit steeg gejuich op. Homoactivisten vielen elkaar in de armen, er werd geknuffeld en gekust. Homo’s en lesbiennes in de zaal riepen, ‘Yes, we could!’, vrij naar de verkiezingsleus van Obama.

De wet kan nog sneuvelen. Burgemeester Marcelo Ebrard moet die nog ondertekenen. Hij geldt als progressief – hij schaarde zich eerder achter een besluit om abortus (onder bepaalde omstandigheden) toe staan in de eerste twaalf weken van de zwangerschap – maar de druk op hem zal naar verwachting groot zijn. De katholieke kerk van Mexico, die vindt dat het homohuwelijk „immoreel” is en een „bedreiging” voor het gezin, wil Ebrard overtuigen zijn veto te gebruiken en de wet af te keuren. En de conservatieve Partij voor Nationale Actie van president Felipe Calderón heeft gezworen de wet voor de rechtbank aan te zullen vechten.