Messi 'beste' voetballer van de wereld

Lionel Messi is gisteren uitgeroepen tot Wereldvoetballer van 2009. De 22-jarige Argentijnse speler van Barcelona was eerder al gekozen tot beste voetballer van Europa.

Messi kreeg van 147 bondscoaches en aanvoerders van nationale teams de meeste punten. De kiezers mochten van de wereldvoetbalfederatie FIFA een topdrie samenstellen. De Argentijn had een grote voorsprong op de Portugees Cristiano Ronaldo van Real Madrid, de Spanjaard Xavi van Barce-lona, de Braziliaan Kaká van Real Madrid (eerder AC Milan) en de Spanjaard Andrés Iniesta van Barcelona.

Messi kreeg zijn onderscheiding tijdens het FIFA Gala in Zürich. Bij de vrouwen ging de hoofdprijs naar de Braziliaanse Marta, gevolgd door de Duitse Birgit Prinz, de Engelse Kelly Smith, de Braziliaanse Cristiane en de Duitse Inka Grings. Ook werd voor het eerst het mooiste doelpunt van het jaar bekroond. De Ferenc Puskas-trofee ging naar Cristiano Ronaldo. Zijn afstandsschot in de Champions-Leaguewedstrijd tussen Manchester United en FC Porto kreeg de meeste stemmen.

FIFA en de wereldvoetballersvakbond FIFPro kozen het beste elftal van het jaar. Geen enkele Nederlander is gekozen. Doel: Casillas (Spanje/Real Madrid): verdediging: Dani Alves (Brazilië/Barcelona), Nemanja Vidic (Servië/Manchester United), John Terry (Engeland/Chelsea), Patrice Evra (Frankrijk/Manchester United), Steven Gerrard (Engeland/Liverpool), Xavi (Spanje/Barcelona), Iniesta (Spanje/Barcelona); aanval: Messi (Argentinië/Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portugal/Manchester United/Real Madrid) en Fernando Torres (Spanje/Liverpool).

Lionel Messi won met FC Barcelona dit kalenderjaar liefst zes hoofdprijzen. De club veroverde dit jaar met hem de Champions League, Spaanse titel, Spaanse Supercup, Europese Supercup en de Spaanse beker. Zaterdag bezorgde hij persoonlijk zijn werkgever nog de wereldtitel voor clubteams door in de finale, tegen Estudiantes uit Argentinië, in de verlenging het beslissende doelpunt te maken.

De voetballer uit Rosario mocht zich dit jaar ook al de beste speler van de Champions League noemen. Messi hielp zijn ploeg met negen doelpunten aan de Europese beker, had met 23 treffers een groot aandeel in het kampioenschap in de Primera Division en droeg met zes goals ook bij aan de winst van de Spaanse beker.

De Argentijn stapte al op dertienjarige leeftijd over van Newell’s Old Boys naar Barcelona. In de Catalaanse jeugdopleiding maakte het lichtgewicht – nog steeds maar 1,69 meter en 67 kilogram licht – snel furore. De wereld maakte in 2005 op de Nederlandse voetbalvelden kennis met Messi. Op het WK voor spelers onder 20 jaar leidde de aanvaller zijn land naar de wereldtitel. Hij werd gekozen tot beste speler van het toernooi en was tevens topscorer.