Maak dit door en door gaar

Krijg je meer kerststemming met dieren in de tuin? Eerst dat olijke roodborstje en sinds twee dagen komen er ook steeds reeën met drie tot vijf personen even wat door de tuin wandelen vanuit het naburige weiland. Op zoek naar kerstgras natuurlijk, dat bij mij onder de sneeuw bijzonder goed bewaard blijft. Er zitten ook staartmezen in troepjes in de kastanjeboom, dan hoor je ineens een enorm gekwetter en dan hangen ze daar ondersteboven leuke kunstjes te doen – om de mensen te verleiden nootjes buiten te hangen natuurlijk, je hebt zulk gedrag echt wel door.

De grote bonte specht komt ook al extra verleidelijk met zijn rode buikje op de boom kloppen. Goed, goed, goed. Het sneeuwt en ze hebben recht op pitjes in vet en nootjes aan slingers. Ook in de dieren een welbehagen.

Zelf stel ik me ook voor dat ik gedurende de kerstdagen wel zin zal hebben in pitjes en nootjes, maar dan met sla. Er liggen al vrolijke granaatappelen te gloeien op de fruitschaal, gewoon omdat het zo’n leuk gezicht is, maar die zijn straks natuurlijk ook zeer toepasselijk op de kerstsla, met radicchio en witlof en peterselie. Rood hoort bij kerstmis. En aan sla heb je tijdens de kerstdagen makkelijk gebrek, vooral aan een knapperige, pittige sla.

Sla met restjes kalkoen of kip is ook een goed idee. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de gelegenheid om een kalkoen te vullen en te braden maar moeilijk laat passeren, maar het punt is dat je meteen tien mensen nodig hebt om zo’n kalkoen op te eten.

Dan beter eendenborst, gevolgd door een salade met rode pitjes – dat is een prima combinatie.

Eendenborst ligt ineens overal, tamme wel te verstaan, en die is wat lekker. Ik kocht er een poosje geleden een, in de supermarkt en achterop stond keurig hoe je het doen moest met die borst: vel insnijden en daarna vier minuten op de velkant bakken en drie minuten op de andere kant. Nu houd ik van rood vlees, maar voor een stuk eendenborst vond ik dat best kort. Maar dacht ik, beter ietsje kort dan te lang, dus bravo voor de instructies. Staat daaronder:

„Let op: geef schadelijke bacterieën geen kans. (…) Maak dit vlees door en door gaar om deze bacterieën uit te schakelen.”

Je zou er gek van worden als consument. Eerst moet je je eendenborst bijkans rauw serveren, vervolgens moet je hem ‘door en door gaar’ maken. Flauwekul, hij wordt niet sterieler van door en door gaar. Wel onsmakelijker.

Enfin. Laten we ons niet opwinden. We gaan wat bacteriën uitschakelen door rodekool door en door gaar te maken, dat past goed bij die roze eendenborst. Nigella Lawson doet het zo, en wat goed genoeg is voor haar, is goed genoeg voor een Hollandse kerst.

Rodekool voor bij de eendeborst (voor 4 à 6 personen)

  • 1 ui in halve ringen
  • 1 el olijfolie
  • 1 rodekool, geschaafd
  • 3 el gele basterdsuiker
  • 1/4 tl koekkruiden
  • 2 glazen rode wijn
  • sap van 1 sinaasappel
  • 2 appelen

Snijd de ui in dunne halve ringen, bestrooi die met zout en bak ze op laag vuur in een grote koekenpan of een braadpan. Doe de geschaafde rodekool erbij en roer door elkaar. Doe er de suiker, de koekkruiden, de wijn en het sinaasappelsap bij.

Schil de appelen, snijd ze in vieren, ontdoe ze van hun klokhuizen en snijd ze in stukjes. Die die ook bij de kool. Roer voorzichtig door en laat de kool twee uur lang op een laag pitje, of in de oven, gaar worden.

Dit kan ook een dag van tevoren gedaan worden, de rodekool is alleen maar lekkerder als-ie wat gestaan heeft.

    • Marjoleine de Vos