Kort nieuws Economie

Ondernemers in de industrie worden somberder

Den Haag, 22 dec. - Ondernemers in de industrie waren in december somberder gestemd dan een maand eerder. De graadmeter van het vertrouwen daalde van -5,6 naar -8,6, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. De ondernemers zijn vooral pessimistischer over de toekomstige productie. Ook zijn zij negatiever over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche dan in november. In februari bereikte de stemming met -22,9 een dieptepunt. Sindsdien gaat het, ondanks dit stapje terug, weer beter. Zakelijke dienstverleners verwachten in december een geringe toename van de omzet. (ANP)

Webwinkels druk door winterweer

Amsterdam, 22 dec. - Nederlanders bestellen vanwege het winterse weer hun kerstinkopen massaal vanuit huis. Webwinkels hebben de afgelopen dagen veel meer verkocht dan verwacht. „Wij verwachten dat internetwinkels een 40 procent hogere omzet halen dan een jaar geleden in deze periode”, zei directeur Wijnand Jongen van belangenorganisatie Thuiswinkel.org. Hiermee ligt de omzetstijging ruim boven de trend: de stijgende populariteit van internetwinkels. Bol.com liet weten gisteren twee keer zo veel te hebben verkocht dan een jaar geleden op dezelfde dag. (ANP)

Möller nieuwe voorzitter AFM

Door onze financiële redactie

Amsterdam, 22 dec. - Voormalig Robeco-topman George Möller wordt met ingang van 1 januari voorzitter van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat heeft de AFM vanochtend bekendgemaakt. Möller (62) is benoemd door minister Bos van Financiën. Hij volgt Adri Baan op, die op eigen verzoek terugtreedt uit de raad van toezicht. Möller was van juli 2004 tot september 2009 voorzitter van de raad van bestuur van Robeco. Eerder was hij onder meer bestuursvoorzitter van de Amsterdamse effectenbeurs Euronext. Hij zat ooit in de commissie-Tabaksblat die in 2003 een code opstelde voor goed ondernemingsbestuur.

90 pct werknemers krijgt pensioen

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 22 dec. - Negentig procent van de werknemers valt onder een pensioenregeling. Tien procent van de werknemers bouwt geen aanvullend pensioen op, blijkt uit een brief die minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister wil met de sociale partners onderzoeken of het de komende jaren zal lukken deze laatste groep te verkleinen.