Kort nieuws Buitenland

Servië gaat status kandidaat-lid van EU aanvragen

Stockholm, 22 dec. - De Servische president Boris Tadic wil vandaag tijdens een bezoek aan de Zweedse regering het kandidaat-lidmaatschap voor de Europese Unie aanvragen. Dat heeft hij gisteren aangekondigd, meldden Servische media. Volgens Tadic is dit het beste moment om het statuut van kandidaat-lid aan te vragen. De ministers van Buitenlandse Zaken van Zweden, huidig voorzitter van de EU, en Italië hadden Servië eerder deze week aangespoord om het kandidaat-lidmaatschap aan te vragen. Nederland is daar tegen, de regering in Den Haag vindt dat Servië beter moet samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal. Servië kan sinds dit weekeinde samen met Montenegro en Macedonië wel genieten van een versoepelde visumregeling. (VIP)

Russische disco’s moeten sluiten

Moskou, 22 dec. - Circa 2.700 Russische disco’s en nachtclubs moeten hun deuren korte tijd sluiten omdat ze de brandveiligheidseisen aan hun laars lappen. Dat hebben de Russische autoriteiten gisteren bepaald. De clubs moeten voor vijf dagen dicht. Het besluit volgt op de brand in een nachtclub in Perm eerder deze maand, waarbij in totaal 149 doden vielen. Die brand werd veroorzaakt door ernstige nalatigheid van de eigenaren van de club. De Russische brandweer laat zich vaak omkopen om overtredingen van de brandveiligheidsvoorschriften door de vingers te zien. (AFP)

Beroep Polanski in VS afgewezen

Los Angeles, 22 dec. - Filmregisseur Roman Polanski moet in de VS voor de rechter verschijnen wegens een zedenzaak uit eind jaren zeventig. Het beroep dat Polanski en zijn slachtoffer Samantha Geimer samen hadden aangetekend is gisteren door de rechter afgewezen. De rechter tilde vooral zwaar aan het feit dat de Pools-Franse filmmaker in 1978 de VS was ontvlucht om een rechtszaak te ontlopen. Polanski werd eind september in Zwitserland gearresteerd op basis van een Amerikaans arrestatiebevel. Hij verblijft nu onder huisarrest in zijn chalet in het Zwitserse Gstaad. (AP)

Overleg Cyprus geïntensiveerd

Nicosia, 22 dec. - De leiders van de Grieks- en Turks-Cyprische gemeenschap, de Cyprische president Christófias en Mehmet Ali Talat, zijn het gisteren eens geworden om de onderhandelingen over hereniging of een andere oplossing voor het verdeelde eiland volgende maand te intensiveren. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties, die een bemiddelende rol spelen, zullen de twee leiders in januari zes hele dagen met elkaar praten. De laatste vijftien maanden hebben ze elkaar een of twee keer per week drie uur ontmoet, wat tot dusverre weinig vooruitgang heeft opgeleverd. (AP)

Conservatieve draai Moslimbroeders

Kairo, 22 dec. - De Egyptische Moslimbroederschap heeft gisteren te midden van scherpe verdeeldheid over de koers een overwegend conservatief leiderschap gekozen. De fundamentalistische, formeel verboden organisatie is met 88 als ‘onafhankelijke’ kandidaten gekozen parlementsleden (20 procent van het totaal) de grootste oppositiegroep. Onder anderen de hervormer Abdel Moneim Aboul Foutouh bleef buiten het leiderschap. De komende weken moet nog een opvolger worden gekozen voor de leider van de Broederschap, Mohammed Mahdi Akef. (AP, AFP)

Gouverneur door FARC ontvoerd

Bogotá, 22 dec. - De linkse Colombiaanse guerrillabeweging FARC (Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) heeft gisteren de gouverneur van de zuidelijke staat Caqueta ontvoerd, na een gewapende overval op zijn huis waarbij een bewaker werd gedood. Dat hebben de Colombiaanse autoriteiten gemeld. De rebellengroep staat onder grote druk van de autoriteiten en is de afgelopen maanden aanzienlijk verzwakt. Maar volgens analisten toont de ontvoering aan dat de beweging nog altijd in staat is tot goed voorbereide en omvangrijke acties. (Reuters)