Kort nieuws Binnenland

Extra subsidie voor promotieplaatsen geesteswetenschap

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 22 dec. - Onderzoeksfinancier NWO trekt de komende vijf jaar bijna 17 miljoen euro uit voor een nieuw promotieprogramma voor de geesteswetenschappen. Met deze subsidie kunnen Nederlandse universiteiten jaarlijks vijftien extra promovendi aannemen. De faculteiten geesteswetenschappen, waar onder meer geschiedenis en talen worden onderwezen, lijden onder vergrijzing van de wetenschappelijke staf en onvoldoende doorstroming van jong talent. Dat blijkt uit een vorig jaar verschenen rapport over de problemen in het vakgebied. Om deze knelpunten uit de weg te ruimen, riep minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) in april van dit jaar het Regieorgaan Geesteswetenschappen in het leven. Deze instantie onder voorzitterschap van de Utrechtse universiteitshoogleraar Van Oostrom, is samen met NWO verantwoordelijk voor het toekennen van het geld voor de extra promotieplaatsen.

Officier van justitie onder behandeling

Den Bosch, 22 dec. - Een 55-jarige officier van justitie uit Velp die in april zijn vrouw van het leven probeerde te beroven, wordt een jaar verplicht opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat besliste de rechtbank in Den Bosch vandaag. Het vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De man bewerkte in de nacht van 14 april zijn vrouw met een stroomstootwapen. Vervolgens sloeg hij haar op haar hoofd met een zware steen. Dat laatste had haar het leven kunnen kosten, stelt de rechtbank. Van voorbedachten rade was gezien de geestestoestand waarin de man verkeerde geen sprake, volgens de rechtbank. (ANP)

75 wapens in beslag in A’dam Zuidoost

Amsterdam, 22 dec. - De politie heeft de afgelopen vier maanden in Amsterdam-Zuidoost tijdens preventief fouilleeracties 75 wapens in beslaggenomen. Dat bevestigde een politiewoordvoerder. Het betrof 66 slag- of steekwapens en negen andere soorten, waaronder nep- en vuurwapens. De vondsten hadden plaats tijdens twintig acties. In Amsterdam-Zuidoost deden zich afgelopen jaar zeker 22 schietincidenten voor. Daarbij vielen drie doden. De gemeente nam daarop strenge maatregelen, waaronder de preventieve fouilleeracties. (ANP)

OM niet in beroep in zaak-Haffmans

Maastricht, 22 dec. - Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht ziet af van hoger beroep tegen de vrijspraak van een 73-jarige bewindvoerder uit Gulpen in de fraudeaffaire rondom de overleden deken Joep Haffmans. Justitie eiste tegen de bewindvoerder wegens zijn dubieuze dubbelrol als penningmeester van de kerk drie maanden voorwaardelijke celstraf en een beroepsverbod van vijf jaar. Vanwege het magere bewijs, de duur van het onderzoek, de leeftijd van de verdachte en het feit dat hij niet meer als bewindvoerder werkt, ziet het OM af van vervolging. (ANP)

Straatlicht overdag aan door storing

Arnhem, 22 dec. - De straatverlichting in Gelderland en delen van Flevoland is sinds gisteren ook overdag aan. Dat komt door een storing in systemen in Nijmegen en Lelystad, meldde de regionale netbeheerder Liander vandaag. Het systeem dat de verlichting automatisch aan- en uitzet is uitgevallen, zei een woordvoerder. De storing is zondag ontdekt. ’s Avonds is de verlichting toen handmatig aangezet. Wanneer de storing is verholpen, is nog onbekend. Ook de kosten van het laten branden van de verlichting worden nog berekend. (ANP)

Daklozenopvang Flevoland overvol

Almere, 22 dec. - De nachtopvang voor daklozen van het Leger des Heils in Almere en Lelystad zit „afgeladen vol”. Dat zei persoonlijk begeleider Ellen Schreuder van het Leger des Heils gisteren. Het Leger des Heils heeft vanwege het weer het aantal plekken uitgebreid van twaalf naar twintig, maar dat is nog altijd niet voldoende. Mensen die nu nog aankloppen bij de opvang worden doorgestuurd naar andere vestigingen of instanties. (ANP)