Juntaleider Guinee 'schuldig aan moord'

Juntaleider Moussa Dadis Camara draagt rechtstreekse verantwoordelijkheid voor de moord op meer dan honderdvijftig betogers in Guinee. Tegen kapitein Camara en twee andere juntaleden bestaat „een sterke verdenking” van misdaden tegen de menselijkheid. Het Internationale Strafhof zou daarom stappen moeten ondernemen.

Dat schrijven onderzoekers van de Verenigde Naties in een rapport over de gebeurtenissen op 27 september in Guinee. Militairen doodden die dag met opzet zeker 156 oppositieaanhangers in de hoofdstad Conakry, aldus de VN-onderzoekers. Ten minste 109 vrouwen werden verkracht.

De onderzoekers van de VN hebben de afgelopen twee maanden bijna zevenhonderd personen in Guinee geïnterviewd. Hun zestig pagina’s tellende rapport is naar onder meer de VN-Veiligheidsraad en het bewind in Guinee gestuurd.

De minister van Communicatie van Guinee zei gisteren dat hij het VN-rapport nog niet had kunnen bestuderen. Juntaleider Camara heeft steeds volgehouden dat op 27 september maximaal 57 mensen om het leven kwamen, door toedoen van dissidente soldaten.

Het VN-rapport daarentegen spreekt van „systematische” en „georganiseerde” moord en verkrachting. Er bestaat „voldoende reden” om „rechtstreekse strafbare verantwoordelijkheid” van Camara te veronderstellen. De onderzoekers houden ook Camara’s voormalige adjudant en de hoogste drugsbestrijder van Guinee verantwoordelijk.

Adjudant Aboubacar Toumba Diakité schoot op 3 december Camara neer, naar eigen zeggen omdat hij bang was dat Camara hem de schuld van het geweld op 27 september in de schoenen wilde schuiven. Diakité is ondergedoken, Camara ligt in een ziekenhuis in Marokko. Het is onduidelijk of hij nog kan terugkeren naar Guinee. Zijn positie wordt waargenomen door minister van Defensie Sekouba Konaté. (Reuters, AP, AFP, BBC)