Jemen: lid Al-Qaeda spreekt menigte toe

Na een bloedige luchtaanval door de Jemenitische luchtmacht op een bolwerk van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland zijn strijders van de terreurgroep gisteren openlijk in een naburig dorp verschenen om voor een menigte vergelding voor de slachtoffers aan te kondigen.

Dat hebben inwoners van het dorp Al-Maajala in de provincie Abyan en de Arabische televisiezender Al-Jazeera gemeld.

Abyan is een van de provincies ten oosten van de hoofdstad Sana’a waar Al-Qaeda sterk vertegenwoordigd is en ook veel lokale steun heeft. De Amerikaanse regering maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling en heeft volgens de Amerikaanse media daarom ook hulp geleverd bij de aanval van donderdag. Washington vreest dat Al-Qaeda kan profiteren van het feit dat de regering van president Ali Abdullah Saleh zich concentreert op de zaïditische opstand in het noorden en de groeiende afscheidingsbeweging in het zuiden van het land.

Op een korte videofilm op Al-Jazeera was een ongemaskerde man te zien, geflankeerd door twee gewapende medestanders, die een menigte dorpelingen en andere belangstellenden in Al-Maajala toesprak. Dezen - de Engelstalige Yemen Times sprak van duizenden – hadden zich verzameld om de slachtoffers van de regeringsaanval te gedenken. De autoriteiten hebben de dood van 30 Al-Qaeda-strijders gemeld, maar politieke en tribale bronnen zeggen dat er ook tientallen burgers zijn gedood, van wie veertig vrouwen en kinderen.

De Al-Qaeda-spreker probeerde het leger te paaien. „Soldaten, jullie moeten weten dat er geen probleem is tussen u en ons”, zei hij. „Het probleem is tussen ons en Amerika en zijn lakeien”, waarmee hij de regering bedoelde. Hij onderstreepte dat „we een bom gereed houden voor de vijanden van God”.

Een lid van de Jemenitische oppositiepartij Al-Islah zei tegen het Amerikaanse weekblad Time dat het gevaar van Al-Qaeda groot is, maar „groter na deze operatie”. Hij voorspelde dat de groep in staat zal zijn nieuwe, jonge aanhang te rekruteren bij de stammen die bij de aanval zijn getroffen „en bij de Jemenitische bevolking in het algemeen”. In de dagen na de aanval werd gemeld dat videobeelden van gedode vrouwen en kinderen de ronde deden in het land. (AP, AFP)