Internationaal kort

Duizenden Russische nachtclubs moeten sluiten na brand

Moskou. Zo’n 2.700 Russische nachtclubs moeten hun deuren sluiten. Dit hebben de Russische autoriteiten gisteren bepaald. De overheid wil op deze manier de slappe veiligheidscontroles van de brandweer aanpakken na een dodelijke brand in een nachtclub eerder deze maand. De plaatselijke brandweer laat zich vaak met forse bedragen omkopen, om de overtreding van de brandveiligheidsvoorschriften door de vingers te zien. Inspecteurs hebben de afgelopen twee weken zeker 15.000 nachtclubs gecontroleerd, waarvan er 2.700 niet aan de veiligheidseisen voldoen. Ze moeten nu minstens vijf dagen dicht en een rechter bepaalt of de club definitief dicht moet, aldus Gennady Kirillov, hoofd van de inspectie. Begin deze maand kostte een brand in een nachtclub in de stad Perm aan zeker 145 mensen het leven. De oorzaak van de brand was het afsteken van vuurwerk, terwijl het plafond van aaneengeregen wilgentakken en plastic was gemaakt. (AP)

‘Hulp VS bij aanval Jemen op Al-Qaeda’

Sana’a. De Verenigde Staten hebben steun geleverd bij een aanval op bolwerken van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland, onder andere in de Jemenitische provincie Abyan, 480 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Sana’a. Volgens The New York Times en de tv-zender ABC hadden de VS raketten geleverd, maar andere bronnen meldden dat de raketaanvallen door de VS zelf waren uitgevoerd. Jemen liet weten dat zeker 28 aanhangers van Al-Qaeda waren gedood, maar lokale getuigen spraken van zeker 60 doden, merendeels burgers. Het is bekend dat Washington zich zorgen maakt over de groeiende aanwezigheid van Al-Qaeda in Jemen. (AP, AFP)

Homohuwelijk legaal in Mexico-Stad

Mexico-Stad. Mexico-Stad is de eerste stad in Latijns-Amerika waar het homohuwelijk is gelegaliseerd. Parlementariërs in de stad hebben een wetsvoorstel hiertoe gisteren aangenomen met 39 stemmen voor en 20 tegen. Het homohuwelijk is tot nu toe maar in zeven landen toegestaan en in enkele Amerikaanse staten. De linkse burgemeester van Mexico-Stad, Marcelo Ebrard, zal naar verwachting de beslissing tekenen en de wet bekrachtigen. De wet roept op tot een verandering van de definitie van het huwelijk in de gemeentelijk wetboek. Nu is het huwelijk nog gedefinieerd als een verbond tussen man en vrouw. De nieuwe definitie zal luiden „het vrije verbond tussen twee mensen”. (AP)

VN: juntaleider achter bloedbad Guinee

Conakry. Juntaleider Moussa Dadis Camara wordt direct verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad dat militairen eind september aanrichtten toen zeker 157 betogende burgers in de hoofdstad Conakry werden doodschoten. Dat blijkt uit een gisteren uitgelekt rapport van een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties. Er is volgens de onderzoekers genoeg bewijs verzameld om aan te nemen dat Camara achter het geweld zat, samen met andere leidinggevenden. Camara verblijft momenteel in Marokko, waar hij herstelt van de verwondingen die hij begin deze maand opliep tijdens een aanslag op zijn leven. De afwezigheid van Camara vergroot de instabiliteit in Guinee, waar de junta aan de macht is sinds zij in december vorig jaar een geweldloze staatsgreep pleegde. Luitenant Diakité die juntaleider Camara neerschoot, had volgens mensenrechtenorganisaties het rechtstreekse bevel over de militairen die het bloedbad aanrichtten. (Reuters)