In hogere sferen

De meest geavanceerde spier van het menselijk lichaam, die eigenwijze bloemkool in onze bovenkamer, herbergt grote geheimen. Steeds gedetailleerder wordt de werking van het brein in kaart gebracht, maar hoe meer we te weten komen, hoe groter het gat in onze kennis lijkt te worden. En niet alleen in onze kennis.

De Oostenrijkse krant Der Kurier heeft zich de missie op de hals gehaald om zowel nationaal als mondiaal alle Sauerei op dopinggebied uit te roeien. Onthulling wordt op onthulling gestapeld, reputatie na reputatie sneuvelt. Ik heb de indruk dat ze een zeer kort lijntje hebben met de narcoticabrigade SOKO.

Met de donkere dagen in het verschiet moeten ze daar gedacht hebben: laten we eens iets minder zwartgallig, ja, gewoon constructief uit de hoek komen. En zo verscheen een prestigieus artikel in de krant onder de kop: Gehirntrainung als Doping-Alternative. De bioloog Gerhard Eggetsberger die sinds dertig jaar de kost verdient als hersenvorser wordt uit de hoed getoverd.

Eggetsberger spreekt enthousiast over de verschillende technieken die hij heeft ontwikkeld om de sporter in hogere, en dus gouden sferen te krijgen. Ademtechnieken ter ontspanning, uiteraard, maar ook voor het oor niet te horen, en door het brein niet te interpreteren boodschappen welke vanaf een cd het onderbewustzijn bereiken.

Dit is toch niks nieuws. In de Tour van 1982 liet ik mijn onderbewustzijn door de goede ploegarts Jules Mertens al manipuleren via een ouderwets cassettebandje. Het werkte, al moet ik erbij zeggen dat de niet te interpreteren boodschap er tweeënhalve week over deed in de juiste regionen neer te dalen.

Celactivering door kliertraining is de volgende truc uit de doos van Eggetsberger. Wat brengt bijvoorbeeld stimulatie van de schildklier teweeg? Energietoename en spieraanwas. Eggetsberger heeft het aan zichzelf getoetst. „Door kliertraining wist ik plotseling niet meer waar ik naartoe moest met mijn gespierde elan.”

Ik zeg niet dat Eggetsberger liegt. Wel schijnt het me toe dat hij zijn zogenaamde vondsten klakkeloos heeft overgeschreven uit de Hatha Yoga-systemen waar driehonderd jaar voor Christus al melding van werd gemaakt.

De (on)vrije wil vermag Eggetsberger die onder anderen Formule 1-coureur Adrian Sutil als klant heeft, graag bewerken door middel van hypnose. „Beter dan alle doping ter wereld.” Hersenen kunnen onder hypnose geen onderscheid maken tussen realiteit en inbeelding. Door topsporters in deze toestand alleen al de suggestie van training te geven, ontwikkelen ze spieren.

Ach, deze methode is ook al zo oud als Methusalem. Misschien nog wel ouder.

Ik liet me in het verleden twee keer onder hypnose brengen. De eerste keer kwam ik terecht in een zachtaardig moeras, de tweede keer raakte ik buiten het bereik van de hypnotiseur. Ik ging waar ik nooit eerder was – een bevrijding. Maar de spieraanwas bleef uit.

    • Peter Winnen