Grieken krijgen weer lagere kredietstatus

Griekenland heeft voor de derde keer in korte tijd een lagere waardering gekregen van een kredietbeoordelaar. Moody’s, een van de toonaangevende internationale kredietbeoordelaars, maakte vanmorgen bekend dat het de status van Griekenland van A2 omlaag brengt naar A1.

Eerder hadden twee andere grote beoordelaars het land al een lagere beoordeling gegeven. Deze verlagingen (van Fitch en Standard & Poor’s) van de kredietstatus naar BBB+ had een grote impact op de financiële markten. Het was de eerste keer dat een land in de eurozone geen A-status meer kreeg.

De beoordelingen van instituten als Fitch en Moody’s helpen de markten om de staat van een land te beoordelen. Hoe lager de beoordeling, hoe duurder het bijvoorbeeld is voor een land om kredieten te krijgen. Een hoge beoordeling betekend dat er vertrouwen is in de capaciteit van een land om aan zijn verplichtingen te voldoen. De Grieken verkeren echter in een diepe schuldencrisis. Het begrotingstekort zal dit jaar rond de 13 procent bedragen, en de slechtere beoordelingen betekenen dat het komend jaar nog lastiger wordt om de tekorten te financieren.

De verlagingen laten zien dat de kredietbeoordelaars weinig vertrouwen hebben in de belofte van Athene om snel de staatshuishouding op orde te brengen.