Gerd Leers trekt zich terug uit villaproject

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht stapt uit het villaproject in Bulgarije. Volgens zijn advocaat Olaf Trojan wil hij „zo snel mogelijk van de villa af”, ook als het hem geld kost. „Hij wil zijn verlies pakken.” Een onafhankelijke stichting, die binnen een week wordt opgericht bij een Maastrichtse notaris, zal de financiële afwikkeling verder verzorgen.

Leers kocht de vakantievilla aan de Zwarte Zee drie jaar geleden als privépersoon van een bedrijf waarvan een ambtenaar van de gemeente Maastricht mede-eigenaar is. Het aankoopbedrag was een kwart miljoen euro. Rond het villaproject was Leers vervolgens ook actief als burgemeester. Zo nodigde hij in het stadhuis Bulgaarse politici uit die betrokken waren bij de vergunningverlening van een jachthaven bij het project. Het Bureau Integriteit Nederlandse gemeenten (BING) komt naar verwachting in de eerste helft van januari met de resultaten van een onderzoek naar de rol van de burgemeester.

Volgens advocaat Trojan is voor de vervreemding van Leers’ villa een constructie bedacht die beter is dan de constructie rond de vakantievilla van Willem-Alexander en Máxima in Mozambique.

Trojan: „Die hebben het misschien wat onhandig gedaan, omdat een van de bestuurders van die stichting tevens mede-eigenaar van het project was. Dat is niet de ideale keuze. Wij hebben twee juristen gezocht die op behoorlijke afstand van Leers staan en die geen persoonlijke belangen hebben in het project.” Om welke juristen het gaat, wilde Trojan gisteren niet zeggen.

Met de verkoop van de vakantievilla volgt Leers het advies op Arno Korsten, hoogleraar bestuurskunde aan de Open Universiteit. Die zei in oktober in deze krant dat Leers snel moest „kappen” met de villa.

    • Paul van der Steen
    • Joep Dohmen