Geen geld van pensioenfonds in zorgsector

Pensioenfondsen willen geen geld investeren in de zorgsector. Ze wijzen het plan van minister Klink (Volksgezondheid, CDA) om hen meer ziekenhuizen en verzorgingshuizen te laten financieren af.

Dat zeggen vertegenwoordigers van ongeveer 90 pensioenfondsen. Ze vinden het rendement van zo’n belegging te laag en hekelen het verbod van de minister op zeggenschap in het bestuur van een zorginstelling.

„We verwachten niet dat pensioenfondsen op basis van de voorstellen van minister Klink willen investeren”, zegt directeur Hans Snijders van Syntrus Achmea. Dat bedrijf verzorgt de pensioenvoorzieningen van 90 pensioenfondsen voor in totaal 5,6 miljoen Nederlanders. Verder speelt mee dat rechtstreekse participatie in de bedrijfsvoering van een zorgorganisatie „specifieke kennis en kunde vereist”, aldus Snijders.

In juli kwamen Klink en Bussemaker (Welzijn, PvdA) met het plan om private investeerders vanaf 2011 te laten investeren in zorginstellingen. Zo zou de sector geld krijgen voor betere zorg. De investeerders mogen echter niets te zeggen krijgen over het beleid van een zorginstelling en hoe de eventuele winst wordt verdeeld. De bewindslieden richten hun hoop op pensioenfondsen, want zij hebben veel geld en zouden invloed op het beleid minder belangrijk vinden.

Ook PGGM, dat op het ABP na voor de grootste groep mensen de pensioenen verzorgt, gaat niet investeren in zorginstellingen. „We moeten voor onze premiebetalers in de eerste plaats zorgen voor een goed rendement”, zegt voorzitter Martin van Rijn. „We kunnen het geld niet zomaar stoppen in projecten waarvan we niet weten of het rendeert en waarover we niets te zeggen hebben.”

Opvallend is dat PGGM het geld beheert van alle werknemers in de zorgsector. „We zijn niet gek geworden”, zegt Van Rijn. „De pensioenfondsen zijn niet de pinautomaat van het kabinet. ”

De pensioenfondsen wijzen bovendien op de grote onzekerheid over de positie van zorginstellingen. Ze krijgen te maken met grotere concurrentie en moeten binnenkort van de overheid grote afschrijvingen doen. Ook weten veel instellingen nog niet hoeveel geld ze van de overheid krijgen voor nieuwbouw die ze hebben gedaan of willen doen. Onlangs schreef de de Nederlandse Vereniging van Banken nog een brandbrief naar Klink om te wijzen op de wankele financiële positie van instellingen voor psychiatrische zorg.

    • Frits Baltesen