El Gordo

gordoVandaag stond voor veel Spanjaarden in het teken van de buitgewone trekking van de nationale loterij. Er was ruim 2,3 miljard euro te verdelen, onder andere via de hoofdprijs van 3 miljoen euro, die op 195 loten wordt uitgekeerd. Deze wordt El Gordo genoemd: de Vette.

De Kerstloterij is in Spanje veel meer dan ordinair gokken. Ze is voor zover bekend de oudste ter wereld en is diep verankerd in de populaire cultuur. Hier een overzichtje van de loterij zelf van alle bijgelovigheden. Hier een amateurverslag van de lange rij voor lotenverkoopster Doña Manolita.

Een loterij kan alleen zó populair zijn in een land, als de inwoners in zekere mate vatbaar zijn voor fatalisme. Maar wat als diezelfde inwoners net getroffen worden door een diepe, diepe economische crisis. Wint de zuinigheid dan, of neemt de goklust alleen maar toe?

Het was deze invalshoek die veel Spaanse en internationale media dit jaar kozen in hun jaarlijkse verslag van de trekking. Het antwoord uit die reportages was niet altijd eenduidig. Er kwamen lotenverkopers aan het woord die klaagden dat hun omzet dit jaar minder was. Maar hier tegenover stonden ook kopers die zeiden juist extra loten te hebben ingeslagen, in de hoop in een klap uit de crisis te geraken.

Uiteindelijk gaven de statistieken van de overheid uitsluitsel: Spanjaarden besteedden dit jaar per persoon gemiddeld 70 euro aan loten, ruim twee euro minder dan vorig jaar. maar de gezamelijke inleg bedroeg dit jaar daarmee altijd nog een dikke 2,7 miljard euro.

    • Merijn de Waal