Eén prik werkt tegen Mexicaanse griep

Eén griepprik beschermt kinderen voldoende tegen de Mexicaanse griep. Dat schrijven Australische artsen in een gisteren online gezet artikel in het Journal of the American Medical Association (JAMA). Ze onderzochten het griepvaccin bij kinderen van een half jaar tot negen jaar oud.

Het goede resultaat van één prik was onverwacht, schrijven de onderzoekers. Ze deden een experiment met een Australisch vaccin en alle deelnemende kinderen kregen twee prikken, met een tussenpoos van drie weken, net als in Nederland is gebeurd. Na de eerste prik waren echter meer dan negen op de tien kinderen al goed beschermd.

Misschien komt dat, suggereren de Australische vaccinonderzoekers, doordat het Mexicaanse griepvirus een betere afweer opwekt dan de gewone seizoensgriep en de H5N1-vogelgriep. Vaccins die tegen H5N1 zijn ontworpen moesten twee keer worden geprikt. Die gewoonte is overgenomen bij de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep.

Een commentator in JAMA vindt dat dit Australische onderzoek de prikpraktijk niet drastisch moet veranderen. Toch is het niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat één prik genoeg is tegen de Mexicaanse griep. Deze zomer bleek hetzelfde bij gezonde volwassenen.

Toch kreeg iedereen in Nederland daarna nog twee prikken. Het belangrijkste argument was dat het onderzoek had aangetoond dat één prik genoeg is voor gezonde mensen. In Nederland krijgen echter alleen risicopersonen het vaccin tegen Mexicaanse griep: 60-plussers, mensen met een chronische ziekte die hun afweer verzwakt, of kleine kinderen van een half jaar tot vijf jaar. Dat zijn mensen waarbij het eigen afweersysteem soms niet sterk genoeg op de Mexicaanse griep reageert. En dat schiet dan ook te kort bij een vaccinatie, want die aapt de natuurlijke infectie na.

Het vaccin in het experiment bij kinderen kwam van de Australische fabrikant CSL Limited. Het is een vaccin zonder het in Europese pandemievaccins gebruikelijke adjuvans, maar de vaccins zijn vergelijkbaar omdat ze voor hetzelfde doel zijn ontworpen.