Economie kort

Meer buitenlandse investeringen in Nederland dit jaar

AMSTERDAM. De buitenlandse investeringen in Nederland zijn in het derde kwartaal van dit jaar sterk toegenomen. Dat kwam vrijwel geheel door de overname van energiebedrijven Nuon en Essent door kopers uit het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). De buitenlandse investeringen stegen in het derde kwartaal tot 15 miljard euro. In de vijf voorgaande kwartalen was er sprake van weinig investeringen of zelfs een daling van de investeringen in Nederland. In het derde kwartaal kwam 49 procent van de aandelen Nuon in handen van het Zweedse Vattenfall. Essent werd overgenomen door RWE uit Duitsland. Ook de directe investeringen van Nederlandse bedrijven in het buitenland trokken aan. Dat kwam vooral doordat Nederlandse bedrijven de gekrompen reserves van buitenlandse dochters aanvulden. (ANP)

ING heeft 5 miljard steun terugbetaald

AMSTERDAM . Bank en verzekeraar ING heeft de terugbetaling van 5 miljard euro aan staatssteun afgerond. Ook de aandelenemissie, waarmee het geld voor de betaling is opgehaald, is afgerond. ING liet ruim een week geleden al weten de Nederlandse staat een deel van het geld op 21 december terug te betalen. In totaal heeft ING 10 miljard euro aan steun gekregen. ING heeft de Staat nu 5,606 miljard euro betaald. Bovenop het aflosbedrag komt nog een rente van 259 miljoen euro en 347 miljoen euro aan premie. (ANP)

DNB sleept RTL voor rechter om DSB

AMSTERDAM. De rechtbank in Amsterdam gaat zich buigen over de vraag of RTL Nieuws vertrouwelijke documenten afkomstig van De Nederlandsche Bank (DNB) over DSB op haar website mocht plaatsen. DNB had RTL Nieuws gedagvaard en gisteren diende hierover een rechtszaak. RTL Nieuws gebruikte de documenten voor een reconstructie over de rol van DNB rondom DSB. (ANP)