'De politie houdt jou extra in de gaten'

„Wij gaan de overlast aanpakken. Jij gaat dat merken. De politie houdt jou extra in de gaten.” Dat schrijft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen in een brief aan zo’n 250 jongeren die beschouwd worden als potentiële raddraaiers tijdens Oud en Nieuw.

De brief wordt door de wijkagent thuisbezorgd. Ook ouders krijgen een exemplaar. De burgemeester hoopt met zijn schrijven de jongeren te overtuigen de jaarwisseling „met oliebollen bij moeders thuis door te brengen”. Van Aartsen waarschuwt de „lieden” dat tegen iedere vorm van overlast hard wordt opgetreden.

Vorig jaar verstuurde Van Aartsen een vergelijkbare brief. Ook in andere steden als Rotterdam en Nijmegen werden voor de vorige jaarwisseling potentiële raddraaiers aangeschreven. De ervaringen daar zijn overwegend positief. Personen die zich eerder hebben misdragen tijdens de jaarwisseling, kunnen bij een nieuwe overtreding een verblijfsverbod voor een bepaald gebied opgelegd krijgen.

De gemeente Nijmegen verstuurt dit jaar weer een brief, zegt een woordvoerder. Naar verwachting zo’n tien tot vijftien potentiële raddraaiers kunnen een schrijven van de burgemeester Thom de Graaf verwachten.

Den Haag wil het aantal autobranden verder terugdringen. Vorig jaar werden 52 auto’s in brand gestoken. Een jaar eerder waren dat er nog 109. Een „ontzettend laffe daad” noemt Van Aartsen het in brand steken van auto’s. De opsporing leidt zelden tot veroordelingen. De gemeente neemt preventieve maatregelen als het goedkoop aanbieden van parkeerplaatsen in parkeergarages.

Ook dit jaar wordt in Den Haag, net als in andere steden, weer gebruik gemaakt van het zogeheten ‘supersnelrecht’. Daarmee kunnen mensen die zich ernstig misdragen tijdens de Oud en Nieuw extra snel voor de rechter worden gebracht. De eerste zittingen zijn gepland voor maandag 4 januari. Het supersnelrecht was na de vorige jaarwisseling effectief, concludeert de Haags hoofdofficier van justitie Theo Hofstee. Van de vijftien mensen die via het supersnelrecht voor de rechter kwamen, werden er 14 veroordeeld.