De Linkse Kerk, hij bestáát

‘SP koopt het Handelsblad’.

Dat had de voor velen verontrustende kop kunnen zijn bij het nieuws van dit weekend dat NRC Media wordt overgenomen door een combinatie van investeringsmaatschappij Egeria en tv-zender Het Gesprek.

Twee van de vier aandeelhouders van Het Gesprek zijn bekende sympathisanten van de Socialistische Partij. Derk Sauer en Harry de Winter staan op vertrouwelijke voet met de voormalige voorman van de SP, Jan Marijnissen. Als adviseur, als (oud-)lid, soms als stemmer en misschien ook wel als donateur. De Winter is geboren in Oss.

Nu duiken er dus twee linkse mensen in een liberale krant. Voor de redactie is dat geen enkel probleem – en voor de lezer zou het dat evenmin moeten zijn. Het redactiestatuut, dat de onafhankelijkheid van de krant garandeert, wordt door de nieuwe eigenaren onverminderd overeind gelaten. Was dat niet gebeurd, dan had de redactie zondag niet en masse ingestemd met de overname.

Het zogenaamde ‘linkse geld’ vormt niet de hoofdmoot van het nieuwe aandelenkapitaal van NRC. Dat komt van de familie Brenninkmeijer, althans een uit hun schoot geboren investeringsfonds, Egeria genaamd. De Brenninkmeijers zijn trouwe katholieken. De nazaten van Clemens en August, in 1841 oprichters van het C&A-concern, hebben het koninklijk gemakkelijk bij het uitstippelen van hun carrière: ze gaan werken voor het modehuis of ze worden priester.

Johannes Brenninkmeijer was tot zijn dood in 2003 bisschop van het Zuid-Afrikaanse diocees Kroonstad. In de Amsterdamse Krijtbergkerk stond jezuïet Gregory Brenninkmeijer jarenlang voor het altaar.

De gezamenlijke investering in NRC is niet de enige verbinding tussen de SP en de Brenninkmeijers. Via een omweggetje is Jan Marijnissen – jawel, de oude SP-leider, de huidige backbencher – lid van de rijkste familie van het land. Zijn nichtje Anje de Heus was getrouwd met Paul Brenninkmeijer. ‘Oom Paul’ werkte tot zijn dood in 2001 als manager voor het C&A-concern. Hij werd er nooit echt rijk van want het was geen ‘echte’ Brenninkmeijer, dat wil zeggen: niet direct afstammend van Clemens of August, dus geen aandeelhouder. De arme tak.

De liaison tussen socialisme en grootkapitaal is niet nieuw. Karl Marx, in diens jeugd een inspiratiebron van Derk Sauer, was een ver familielid van de Brabantse industriële pioniers Gerard en Anton Philips. En ach, de Koninklijke gloeilampenfabriek heeft zo zijn crises beleefd, maar staat nog altijd fier overeind als een van Nederlands grootste multinationals.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen