Alcoholdempers

Pre-kerstborrels, kerstborrels, après-kerstborrels, eindejaarsborrels, nieuwjaarsborrels, we zitten weer midden in de nationale borrelweken. Als je er zelf een organiseert, is het wel zo aardig, en scheelt het allicht liederlijke toestanden, wanneer je je gasten ook iets te eten aanbiedt. Dat hoeft heus niet veel voorbereiding te kosten. Deze week een paar suggesties voor hapjes van het type ‘minimale inspanning, maximaal effect’.

Om met dat laatste te beginnen: presentatie is hier het toverwoord. Het ideale borrelhapje is eenvoudig en ziet er tegelijkertijd verbluffend mooi uit. Daar zijn trucs voor. Verreweg de meest effectieve is serveren in een glas. Sterrenkoks doen niet anders. Een klein glaasje met iets eetbaars erin, liefst nog gegarneerd met wat groene blaadjes, voelt als een kadootje. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar met een gevuld ei dat ik met mijn vingers van een half leeggeplunderde schaal tussen de andere gevulde eieren moet zien te vissen, heb ik dat toch minder.

In een glaasje dus. Maar wat? Wel, dat is het grappige, dat maakt niet uit. Je kunt alles wat je maar wilt in zo’n glas stoppen. Ga je echt voor minimale inspanning? Vul dan hoge, smalle glaasjes met kant-en-klare hummus en steek er in staafjes gesneden rauwe groente in, zoals wortel, bleekselderij en komkommer. Of pureer een rijpe avocado met wat limoensap en yoghurt en steek daar de groente in.

Iets salade-achtigs kan ook. Kies kleine slablaadjes, zoals rucola, veldsla of broeivet en meng die eventueel met cress. Hussel er iets knapperigs door, bijvoorbeeld geroosterde pijnboompitten of amandelen, en iets hartigs: olijven, gedroogde tomaten, piepkleine blokjes kaas of uitgebakken kruimels chorizo. In een glaasje, drupje olie en drupje azijn, vorkje erbij en klaar.

En soep. Klinkt gek, maar soep is ook een fijn borrelhapje. Zeker nu het zo koud is buiten, zullen je gasten reuze dankbaar zijn wanneer je ze zoiets verwarmends aanbiedt. Dat moet dan wel een heel geconcentreerd soepje zijn, met veel smaak en liefst ook glad (gepureerd), zodat je hem in een keer door je keelgat kunt laten glijden. Ad fundum.

Voor 8 kleine glaasjes serehsoep:

1 pot gevogelte- of paddestoelenfond (of, nog lekkerder: zelfgetrokken geconcentreerde bouillon)

2 stengels serehgras

1 klein blikje (200 ml) kokosmelk

verse koriander

Breng de fond in een pan aan de kook. Verwijder de buitenste bladeren van de sereh en hak de stengels in stukken. Voeg toe aan de fond, draai het vuur laag en laat een half uur zachtjes trekken, of tot de fond sterk naar sereh smaakt. Vis de sereh eruit, of haal de bouillon door een zeef. Warm opnieuw op met de kokosmelk. Serveer de soep zo heet mogelijk, bijvoorbeeld in de kleinste maat duralexglaasjes. Versier met 1 of 2 blaadjes koriander.

Janneke Vreugdenhil

Deel jouw beste borrelhappen op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv kookt Janneke een kerstdiner met chef-kok Marco Westmaas.

    • Janneke Vreugdenhil