Aanhang ayatollah Iran slaags na begrafenis

Tienduizenden Iraniërs, van wie velen oppositieleuzen riepen, hebben gisteren in Qom de begrafenis bijgewoond van groot-ayatollah Hossein Ali Montazeri, die zondag op 87-jarige leeftijd in de shi’itische heilige stad overleed.

Na de bijzetting raakten oproerpolitie en aanhangers van de invloedrijke geestelijke slaags bij diens huis in Qom. Montazeri, aangewezen opvolger van Khomeiny, de oprichter van de islamitische republiek, tot hij vlak voor diens dood in 1989 in ongenade viel, had zich dit jaar ontwikkeld tot geestelijk leider van de oppositie tegen het regime.

De autoriteiten hadden de buitenlandse pers verboden naar Qom te gaan, de lokale media was opgedragen alleen melding te maken van kritiek op Montazeri.

Aanhangers riepen leuzen als „onvermoeibare Montazeri, we volgen u, ook al schiet de dictator ons dood”, meldden ooggetuigen per telefoon. Tegenstanders, die in kleinere aantallen aanwezig waren, riepen „hypocrieten, vertrek uit Qom”.

De dood van Montazeri valt samen met de belangrijkste shi’itische rouwperiode van het jaar, waarin miljoenen Iraniërs tien dagen lang de straat opgaan om de dood van Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed, te herdenken. Oppositieleden zeggen nu dat Montazeri de komende dagen tijdens verscheidene bijeenkomsten zal worden herdacht.

Diverse groot-ayatollahs kwamen hun respect betonen aan Montazeri, die vele jaren onder huisarrest leefde sinds zijn conflict met de grondlegger van de islamitische republiek, wijlen ayatollah Khomeiny. Ook de oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi waren aanwezig.

Volgens de hervormingsgezinde website Kaleme werd de auto van Mousavi aangevallen door „mannen in burgerkleding” op motorfietsen toen hij terugreisde van Qom naar de hoofdstad Teheran. Kaleme zei dat de aanvallers de achterruit van de auto vernielden en iemand uit de entourage van Mousavi verwondden.