7 redenen om uit te gaan

1 muziektheater

Koenijn = Koning

Amsterdam: Het Rozentheater. Van 22 t/m 24 dec, 20.30u. Prijs: 12,50 euro. www.circustreurdier.nl

Muziektheatergezelschap Circus Treurdier speelt zijn nieuwe voorstelling Koenijn = Koning. Over ‘de vervolksing van Nederland, over de clowns van het populisme, over de laffe elite, maar vooral over het verdedigen van kwetsbare waarden’. Aansluitend aan de voorstelling is er op 24 december de niet-religieuze Circus Treurdier Nachtmis met o.a. het 7-stemmige mannenkoor o.l.v Maarten Heijmans. Deze begint 23.30 uur en is gratis toegankelijk.

2 theater

The New Electric Ballroom

Den Haag: Nationale Toneel Gebouw. T/m 16 jan. Tijd: 20.30u. www.nationaletoneel.nl

The New Electric Ballroom van de Ierse auteur Enda Walsh is een tragikomisch verhaal over drie zussen en hun angst voor de buitenwereld. Met de komst van Patsy – de lokale visboer – lopen de spanningen hoog op. Spel: Nettie Blanken, Juul Vrijdag, Çigdem Teke en Jochum ten Haaf.

3 fotografie

Icons of War | 1855 tot nu

Rotterdam: Nederlands Fotomuseum. Van 22 dec t/m 3 jan. www.nederlandsfotomuseum.nl

Tijdens de kerstvakantie is Icons of War | 1855 tot nu opnieuw te zien in het Nederlands Fotomuseum. Deze ‘bonustentoonstelling’ met zo’n twintig foto-iconen uit de oorlogsfotografie sluit aan bij de dubbeltentoonstelling This is War! Robert Capa at Work & Gerda Taro (t/m 3 januari).

4 jeugdtheater

Elfenmiddag

Amsterdam Z.O.: Bijlmer Parktheater. Tijd: 15.00u. Leeftijd: 8+. www.bijlmerparktheater.nl

Elfenmiddag van Theatergroep Siberia is een muzikale familievoorstelling over het meisje Sara. In de verwilderde tuin achter haar huis wemelt het van de elfjes. Maar in de keurige tuin van haar buurmeisje Hillary willen ze liever niet wonen. Is Sara soms zelf een elfje? Naar het boek Afternoon of the Elves van Janet Taylor Lisle.

5 ballet

De Notenkraker, Ballet Noir

Amsterdam: Stadsschouwburg. Op 22 & 23 dec, 20.00u. Kaarten: 12,50-25 euro. www.ssba.nl

Choreograaf Marco Goecke maakte bij Scapino Ballet een hedendaagse bewerking van de klassieke Notenkraker op muziek van Tsjaikovski. Leeftijd: 12 jaar en ouder.

6 expositie

Design Bazaar

Eindhoven: Designhuis. Van 22 dec t/m 28 febr. www.designhuis.com

In het Designhuis is een overzicht te zien van hedendaags Dutch Design: van Wiel Arets tot Marcel Wanders, van Artifort tot Tichelaar, van tafels en textiel tot vazen en verlichting. Geen concepten of prototypen, maar producten die ook echt te koop zijn.

7 kerstshow

Een winterse vertelling

Maastricht: Theater aan het Vrijthof. Op 22, 23, 29, 30 dec 20.30u. www.theateraanhetvrijthof.nl

Theater aan het Vrijthof presenteert een kerstverhaal verpakt in muziek van Jimi Hendrix tot Noir Desir, flarden Weihnachtsoratorium en kerstliederen met tussendoor glühwein en een winterse versnapering. Tekst en presentatie: Guido Wevers.