7 films vol met sneeuw

1 Stranded (Gonzalo Arijon, 2007). Documentaire vertelt het al eerder verfilmde verhaal (Alive, 1993) van een rugbyteam uit Uruguay dat in 1972 neerstortte met een vliegtuig in de Andes. Het team wist twee maanden in de bittere kou te overleven door mensenvlees te eten. Won een Joris Ivens Award op het IDFA.

2 Fargo (Joel Coen, 1996). Op werkelijkheid gebaseerde, geestige vertelling van de gebroeders Coen over de nuchtere strijd van een hoogzwangere politiechef (Frances McDormand) die op het besneeuwde platteland van Minnesota sullige, maar gevaarlijke criminelen – onder wie Steve Buscemi – ontmaskert.

3 Oorlogswinter (Martin Koolhoven, 2008). Film over de tobberige 14-jarige burgemeesterszoon Michiel is zowel een spectaculaire avonturenfilm als een Hollands huiskamerdrama. De overdaad aan sneeuwbeelden geeft op den duur een monotoon karakter.

4 The Shining (Stanley Kubrick, 1980). Stephen King-verfilming toont de langzame aftakeling van een schrijver en zijn familie, die een geïsoleerd bestaan leiden in het sinistere Overlook Hotel. De sneeuw die het hotel van de buitenwereld afsloot, was van zout. Dat ging goed totdat het tijdens de opnames echt ging sneeuwen en de set in een drabbige bende veranderde.

5 De hel van ’63 (Steven de Jong, 2009). Film over de barre Elfstedentocht van 1963. In dat jaar vroor het zo’n 20 graden, er stond een ijzige oostenwind en het ijs vertoonde scheuren die door verraderlijk stuifsneeuw aan het zicht werden onttrokken. De film trivialiseert de ontberingen: bevroren ogen worden snel verholpen met wat oogdruppels en hoofdpersoon Kees kan doorrijden met een fikse snee in zijn bovenbeen.

6 Ice Age (Chris Wedge & Carlos Saldanha, 2002). Licht anarchistische computeranimatiefilm speelt aan het begin van de ijstijd. Een mammoet, een sabeltandtijger en een luiaard proberen een mensenbaby naar zijn rechtmatige ouders terug te brengen.

7 Happy feet (George Miller, 2006). Het eigenaardige pinguïnjong Mumble die niet kan zingen maar té goed kan tapdansen, redt de dieren in de Zuidpool van de ‘aliens’ die het gebied plunderen.

De rubriek ‘De Lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: de hevige sneeuwval.