Zangeres Shirley Bassey: de vrouw met de orkaanstem

cd pop

Shirley Bassey:

The Performance ***

Vlak voordat Susan Boyle haar succesvolle debuut-cd uitbracht, had Shirley Bassey, de vrouw met de orkaanstem, alweer een cd gemaakt. Boyle kan een voorbeeld nemen aan de manier waarop Bassey haar vocale krachten verdeelt. Misschien komt het doordat Dame Shirley Bassey inmiddels 72 is, maar ze klinkt soms zowaar een beetje hees, en juist dat maakt een aantal liedjes op haar nieuwe cd, The Performance, zo mooi.

Vooral als ze zingt over scheuren in het plaveisel, en dan uitroept ‘forever young I will stay’, zoals in de heerlijk romantische beginselverklaring ‘The Girl From Tiger Bay’.

Dat nummer werd voor haar geschreven door de rockband Manic Street Preachers, zoals ook de andere liedjes door eigentijdse pophelden werden geschreven; door Rufus Wainwright, Pet Shop Boys en KT Tunstall. Meerdere liedjes zijn van filmmuziekcomponist Dave Arnold, initiatiefnemer van deze cd. Alle componisten hebben zich ingeleefd in de diva, en haar leven als uitgangspunt genomen. De instrumentaties zijn ingetogen, en Basseys stem is sardonisch, gedistingeerd en even welvend als de violen die Arnold om haar heen legde.

    • Hester Carvalho