Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met de Rus Andrey die in 1997 in het nieuws kwam omdat hij invalide werd tijdens zijn ontgroening bij de vervulling van zijn dienstplicht in het Russische leger. Verslaggever Amanda Spoel ontmoet Andrey na twaalf jaar opnieuw, dit keer in het dorpje Monchegorsk. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/DenHaag vandaag. Birgit Donker, hoofdredacteur van NRC Media, geeft toelichting op de verkoop van NRC aan Egeria en Het Gesprek. Reportage over de ontregeling van het verkeer in Nederland door het weer en het laatste nieuws over wannabee solozeilster Laura Dekker. Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

Wintergasten. Raoul Heertje ontvangt in het interviewprogramma met fragmenten à la Zomergasten de Schot Rory Stewart (1973). Gevormd op Eton en in Oxford is Stewart het klassieke type Britse avonturier/intellectueel. Reeds als twintiger maakte hij carrière in de Britse diplomatieke dienst. Maar in 2000 nam hij ontslag en ondernam een voettocht door Iran, Pakistan, India, Nepal en Afghanistan. Daarover schreef hij de bestseller The Places in Between. In 2003 werd hij plaatsvervangend gouverneur van de Iraakse provincie Maysan. Stewart, in de ridderstand verheven, is tegenwoordig actief als Conservatief politicus. Brad Pitt heeft de rechten gekocht voor een film over Stewarts leven. Ned. 2, 20.25-22.00u.

5 jaar later: Jack Spijkerman. Vijf jaar geleden heeft Jeroen Pauw gesprekken gevoerd met bekende Nederlanders. Fragmenten van toen zijn aanleiding voor een nieuw gesprek, vanavond met spelletjespresentator Jack Spijkerman. Ned.1, 23.00-23.50u.

Informatief

Radar. Veel bewoners met blokverwarming schrokken dit jaar van de energierekening. Deze toonde vaak extreem hoge bedragen en onbegrijpelijke berekeningen. Het consumentenprogramma onderzoekt de hoge rekeningen en vertelt waar bewoners met hun klachten terecht kunnen. Ned.1, 20.30-21.15u.

Maximum bereikt? Derde aflevering van een achtdelige serie over mensen die in de schulden zijn geraakt. Zij worden drie maanden gevolgd waarin ze orde op zaken stellen met hulp van een budgetcoach. De zaken die worden gevolgd variëren van te grote schulden tot op het verkeerde moment te veel geld uitgegeven of simpelweg pech. Ned.3, 21.25-21.55u.

Document: Longstay. In de Brabantse bossen bij het dorpje Zeeland staat een hoog hek afgezet met prikkeldraad. Achter het hek leven zo’n veertig mannen. Het zijn psychiatrische patiënten die zeer ernstige delicten hebben begaan. Ze hebben een gevangenisstraf en een tbs-behandeling achter de rug en zijn uitbehandeld. Ze komen niet vrij omdat ze te gevaarlijk worden geacht om terug te keren in de samenleving. Voor de documentaire volgden Maria Mok en Meral Uslu negen maanden lang longstayers en hun begeleiders. De tbs-gevangenen vertellen over de kwaliteit van het bestaan binnen de muren, over liefde, seks, werk en het verlangen naar vrijheid. Het aantal uitbehandelde tbs’ers groeit gestaag. Ned.2, 22.40-0.20u.

amusement

Zo vader, zo puberzoon. Eerste van acht afleveringen van een ‘vrolijk familiespel’, waarin een panel van bekende Nederlanders er achter moet zien te komen welke zoon of dochter hoort bij de ouder. De vaste panelleden in elke uitzending zijn rapper Ali B. en tv-presentor/ex-fotomodel Paulien Mol, gastpanellid is dit keer Wendy van Dijk. Presentatie Caroline Tensen. Op het digitale themakanaal Best 24 worden oude afleveringen van Zo Vader Zo Zoon uitgezonden, aansluitend aan de uitzendingen van de nieuwe versie. Ned.1, 19.20-20.00u.

cultuur

NPS Podium: Bizet – Delen uit L’Arlésienne. In 1872 schreef Bizet toneelmuziek bij Alphonse Daudets stuk L’Arlésienne. Een tragedie die zich afspeelt in de Franse Provence en waarin een man zelfmoord pleegt wegens onbeantwoorde liefde. Uitvoering door het Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Michael Schønwandt. Ned.2, 0.40-2.10u.

radio

Komt een vrouw bij de dokter. Luisterversie van de populaire en inmiddels met succes verfilmde roman van Kluun: Komt een vrouw bij de dokter. Sophie Hilbrand speelt de zieke Carmen, Antonie Kamerling speelt Stijn en Georgina Verbaan speelt zijn minnares Roos. Radio 1, 20.02-22.00u.