Vermist zeilmeisje blijkt op St Maarten

De veertienjarige solozeilster Laura Dekker is na een vermissing van enkele dagen gevonden op Sint Maarten. Een vrouw herkende haar nadat haar verdwijning gisteren wereldnieuws was geworden. Zij waarschuwde de politie.

Laura, die onder toezicht staat van jeugdzorg, was sinds donderdag verdwenen. Ze had een afscheidsbriefje achtergelaten bij haar vader in Maurik, bij wie ze woont. Haar vader gaf het vrijdag door aan haar moeder, die jeugdzorg waarschuwde. Jeugdzorg deed aangifte van vermissing.

De havo-scholiere wilde afgelopen najaar als jongste zeiler ooit in twee jaar rond de wereld zeilen. Haar vader stond achter het plan, maar de Raad voor de Kinderbescherming vond het onverantwoord en schakelde de kinderrechter in. Die stelde dat Laura zich in ieder geval beter zou moeten voorbereiden, bijvoorbeeld door een EHBO-cursus te volgen, te leren omgaan met korte slaapjes en haar schip te voorzien van moderne apparatuur.

Verder bepaalde de rechter dat Laura in elk geval tot 1 juli volgend jaar onder toezicht van jeugdzorg blijft. Dat houdt in dat haar ouders over belangrijke beslissingen moeten overleggen met haar gezinsvoogd, en aanwijzingen van de gezinsvoogd moeten opvolgen.

Laura heeft haar plan na de rechtszaak niet opgegeven. Een maand geleden kwamen zij en haar ‘team’ (haar advocaat, haar woordvoerder en een ervaren zeiler die met een snelle boot achter haar aan zou willen zeilen) voor het laatst bij elkaar. Volgens haar woordvoerder heeft Laura toen gezegd dat ze een adempauze wilde, en dat ze de voorbereiding van de reis na de kerstvakantie wilde hervatten.

Het is niet bekend hoe Laura op Sint Maarten is gekomen. „We proberen haar op korte termijn naar Nederland te krijgen”, zegt een woordvoerder van de politie Utrecht. „Dan zullen we haar eerst horen over hoe ze er heeft kunnen komen en of er mensen zijn die haar geholpen hebben.”

Volgens Laura’s woordvoerder heeft het meisje sinds de publiciteit over haar reis contacten over de hele wereld met sponsors, sympathisanten en mensen die haar logeeradressen aanbieden.

Laura maakt al jaren lange solozeiltochten langs de Nederlandse kust en op het IJsselmeer. Afgelopen voorjaar zeilde ze naar Zuid-Engeland. De Engelse politie in havenplaats Lowestoft wilde haar niet laten terugvaren en waarschuwde haar vader. Die wilde in eerste instantie niet komen. Later kwam hij toch en liet haar alsnog alleen terugzeilen.