Veilige Firefox-browser telt de meeste lekken

Met 102 gerapporteerde veiligheidsproblemen telt webbrowser Firefox dit jaar de meeste veiligheidslekken of bugs . Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse National Security Database, samengevat door veiligheidsbureau Qualys.

Mozilla Firefox maakt als open bron-product alle veiligheidslekken bekend. Commerciële softwareontwikkelaars maken daarentegen meestal alleen die fouten publiek die anderen hebben gevonden. Lekken die bekend zijn, worden sneller gedicht en volgens veiligheidsexperts kunnen lekken die verzwegen worden, voor veel grotere problemen zorgen. In Qualys’ top 20 van ernstige veiligheidsproblemen staan bijvoorbeeld wel Microsoft en Adobe, maar ontbreekt Firefox.

Adobe stootte Microsoft van de tweede plaats met 45 gerapporteerde veiligheidslekken – terwijl het er vorig jaar nog 14 waren. Microsoft telde in totaal 41 bugs; Internet Explorer, Office en Mediaplayer waren goed voor 30 bugs.

Adobe Flash, de webplugin die op 99 procent van alle computers draait, is inbraakgevoelig volgens de National Security Database. Daarnaast is Acrobat Reader een populair doel bij hackaanvallen: PDF-documenten worden inmiddels vaker ingezet om pc’s te besmetten dan Word- of Excel-documenten.

De Amerikaanse resultaten komen overeen met de trend die op Waarschuwingsdienst.nl te zien is: ook daar staan Firefox, Adobe en Microsoft hoog op de agenda. Tijdig updaten is de enige manier om hackers minder makkelijk toegang tot de pc te geven.

Meer over veiligheidslekken op nrc.nl/hebben