Vandaag zijn we zelf het nieuws

Wat de redacties betreft kunnen NRC Handelsblad en nrc.next worden verkocht; hun autonomie lijkt gewaarborgd.

Acht vragen en antwoorden over de aanstaande verkoop.

Hier staat een opgeluchte en opgetogen hoofdredacteur, zei Birgit Donker gistermiddag tegen haar redactie. Ondanks de sneeuwstormen waren de medewerkers van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl gisteren bijeen om te vergaderen over de verkoop van hun titels. Ruim tweehonderd redacteuren stemden massaal in met het plan om NRC Media te verkopen aan de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria en tv-zender Het Gesprek. De redactie heeft een adviesrecht bij een overname.

Na een jaar komt een einde aan de onzekerheid over de toekomst van NRC Media. Eerst verkeerde moederconcern PCM Uitgevers in grote financiële problemen, daarna kocht het Belgische mediaconcern de Persgroep zich voor 130 miljoen euro in bij PCM en dit najaar mocht NRC Media van de Belgen op zoek naar een nieuwe eigenaar. Die is nu gevonden: Egeria, de investeringsmaatschappij opgericht door de familie Brenninkmeijer (C&A), krijgt 80 procent van de aandelen in het nieuw te vormen mediabedrijf, en Het Gesprek, de tv-zender van Ruud Hendriks, Frits Barend, Derk Sauer en Harry de Winter, krijgt 20 procent.

De definitieve overeenkomst wordt waarschijnlijk een dezer dagen getekend.

1 NRC Handelsblad wordt voor de vijfde keer in veertien jaar verkocht; nrc.next voor de derde keer in bijna vier jaar. Waarom?

Dat moet van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De Persgroep zou anders een te groot marktaandeel krijgen. Het bedrijf geeft ook de Volkskrant, Trouw, Het Parool en het AD uit. En er zijn financiële redenen: met de opbrengst van NRC Media brengt de Persgroep zijn schulden omlaag en financiert het bedrijf van topman Christian Van Thillo gedeeltelijk de overname van PCM Uitgevers.

2 Waarom kiest de Persgroep nu voor Egeria en Het Gesprek?

Volgens directeur Van Thillo van de Persgroep was het bod van Egeria en Het Gesprek veruit het beste. „Je moet niet alleen naar het geld kijken maar ook naar de afspraken die wij hebben gemaakt over druk, distributie en advertentieverkoop.” De Persgroep blijft nog tien jaar NRC Handelsblad en nrc.next drukken en bezorgen. Ook de werving van landelijke adverteerders wordt nog enige tijd verzorgd door de Persgroep.

3 En wat willen de nieuwe eigenaren met NRC Media?

Egeria en Het Gesprek zeggen „een heilig geloof” te hebben in de toekomst van kranten. Er zal volgens hen in Nederland altijd ruimte zijn voor goede kwaliteitskranten. De nieuwe aandeelhouders denken dat beide titels zich beter kunnen profileren op de dagbladmarkt, zowel op papier als op internet; nrc.next moet de concurrentie aangaan met de Volkskrant. „Wij willen samen met de redactie zorgen dat de kranten een gezonde toekomst hebben”, aldus Derk Sauer vanuit Moskou. Hij leidt daar uitgeverij Independent Media. „Ik heb veel ervaring met dagbladen en die hoop ik ten dienste te kunnen stellen van de krant. Dit is een jongensdroom.”

Directeur Peter Visser van Egeria laat weten blij verrast te zijn door de gezondheid van de NRC-titels. „Vaak lees je dat kranten ten dode zijn opgeschreven. Dat is geval van NRC echt onterecht. Wij zien goede groeikansen.”

4 Wat betalen de nieuwe eigenaren voor NRC Media?

Het overnamebedrag is niet officieel bekendgemaakt. Bronnen rond de veiling houden het op rond de 70 miljoen euro. Dat is inclusief de waardering van de meerjarige druk- en distributiecontracten.

5 NRC heeft slechte ervaringen met investeringsmaatschappijen. De Britse investeerder Apax zoog PCM Uitgevers tussen 2004 en 2006 bijna leeg. PCM draaide grotendeels op voor de lening waarmee het bedrijf werd gefinancierd. Is Egeria een nieuwe Apax?

Nee, zei Jochen van Barschot, voorzitter van de redactieraad, gistermiddag tijdens de vergadering. „De overname wordt voor maximaal twee keer de winst van NRC gefinancierd met vreemd vermogen. Dat is een conservatieve financiering. Er is dus géén sprake van Apax-praktijken. Onze balans wordt niet vol gehangen met schulden.” Van Barschot is tevreden. „We hebben echt het maximale uit de onderhandelingen weten te slepen. Onze autonomie is veiliggesteld, de financiering is conservatief en aan al onze bezwaren is tegemoet gekomen. Meer kan je redelijkerwijs niet verlangen en wij denken dat geen enkele partij aan al deze eisen tegemoet was gekomen.”

6 Moeten NRC Handelsblad en nrc.next nu televisie gaan maken bij Het Gesprek?

Nee, niet als de redactie dat een slecht idee vindt. Zij wil in principe wel samenwerken met Het Gesprek, maar niet gedwongen van hogerhand. „Wij worden zelf verantwoordelijk voor onze strategie”, aldus hoofdredacteur Donker. „De nieuwe aandeelhouders onderschrijven onze plannen voor de komende jaren. Die zelfstandigheid is precies de reden dat we uit PCM wilden stappen.” De nieuwe bedrijfsstructuur waarin NRC Media wordt ondergebracht moet de redactionele zelfstandigheid garanderen.

Onder die nieuwe holding vallen de tv-zender Het Gesprek en een nieuwe NRC Holding. Onder die laatste houdstermaatschappij valt dan weer NRC Media. Die constructie waarborgt volgens de redactie afdoende de redactionele vrijheid en de onafhankelijkheid van de NRC-titels. In de raad van commissarissen van NRC Holding komen vijf mensen: twee leden namens Egeria, twee namens Het Gesprek en een namens de medewerkers van NRC.

7 De Volkskrant en Trouw moeten banen schrappen. Geldt dat ook voor de NRC-titels?

Egeria en Het Gesprek hebben volgens de redactieraad zwart op wit vastgelegd dat er in 2010 geen reorganisaties komen. Voor de langere termijn hebben de nieuwe eigenaren geen baangaranties verstrekt.

8 Columnist Joris Luyendijk riep onlangs NRC-lezers op te participeren in de krant. Wat gebeurt daar mee?

De redactievergadering nam gisteren een motie aan waarin zij de redactieraad vraagt voor de zomer te laten onderzoeken in hoeverre een participatiemaatschappij van NRC-lezers op termijn een rol kan spelen in het nieuwe bedrijf.

Lees meer over de nieuwe eigenaren op nrc.nl/economie

    • Jan Benjamin
    • Philip de Witt Wijnen